U BiH ove godine nije urađena niti jedna transplantacija: Država nas je ostavila na cjedilu

Žepčak Zijad Vitlić dijalizni je bolesnik koji čeka gotovo godinu na transplantaciju bubrega. U Bosni i Hercegovini ove godine nije urađena niti jedna transplantacija. Zijad, kojem bubreg treba donirati njegova sestra, obrađen je kao i donor u bolnici, u oktobru 2019, te im je rečeno da čekaju poziv. Do današnjeg dana ga nisu dočekali. Boje se da neka nepredviđena situacija ili neka bolest ne utiču da do transplantacije uopšte i ne dođe.

Novi rođendan

– Sestra i ja smo obrađeni još prošle godine, u oktobru, u bolnici. Ostale nalaze smo završili u januaru. Išli smo u Tuzlu, gdje su nam rekli da čekamo poziv. Desila se ova pandemija koronavirusa, a na naš poziv da vidimo kad bi nas mogli pozvati, rekli su nam da ih mi ne zovemo, da će oni pozvati nas kad budemo trebali doći. Poziva još nema…, ispričao nam je Zijad Vitlić.
Ovo je samo jedna od priča hroničnih bubrežnih bolesnika koji svakodnevno moraju ići na dijalizu, a kojima bi transplantacija bubrega donijela novi život.
Zeničanin Džemail Selimović bio je transplantiran, novi bubreg je radio oko dvije godine, a onda prestao i ponovo je morao na dijalizu.

– Ušao sam u 24. godinu otkako imam probleme, otkako sam počeo ići na dijalizu. Nažalost, bubreg koji sam dobio je radio nešto manje od dvije godine. Ponovo sam morao na dijalizu. Teško je zaista. Živiš od aparata. Svaki put kad završiš analizu, zahvališ Bogu što si živ. Imate para, a hodate gladni i žedni. Kada sam dobio taj bubreg, ponovo sam se rodio, organizam se oporavio, bilo je super, došao sebi kao da nikad nisam imao problema. Ali, poslije dvije godine novi šok, sve ispočetka… Unatoč svemu, ne predajem se. Psihički sam stabilan. Imao sam osam operacija dosad, rekao je Selimović te dodao da je obrađen i nalazi se na federalnoj listi čekanja za transplantaciju, ali se ne nada puno da bi mogao uskoro doći na red za transplantaciju, kojih faktički i nema u našoj zemlji.
Visočanin Muhamed Burić transplantiran je 2017. nakon što je deset godina bio na dijalizi.
– Mi koji smo transplantirani ne kažemo bez razloga da smo se rodili ponovo. Ja slavim 4. februar kad sam transplantiran kao rođendan, jer je to zaista bilo moje novo rođenje. Stari rođendan sam zaboravio. Ovo mi je novi život. Znam šta je dijaliza. Bio sam toliko istrošen da bih možda izdržao još godinu ili dvije. Vjerujte, svaki put kad sam išao na dijalizu, halalio bih se sa ženom. 

Zijad Vitlić iz Žepča čeka već godinu na transplantaciju bubrega koji mu donira sestra

U momentu padne ti pritisak, gornji na 60, a donjeg nema nikako. Sestre te vade, dodaju tečnost u aparat, zalijevaju te vodom, šamaraju, udaraju da dođeš sebi. Sestre su nas i spašavale, uvijek su uz one koji su na dijalizi. Slučajno je kadaverična došla u februaru 2017. godine, otišao sam, transplantirao se i, evo, sad sam k’o momak, govori nam Burić.
Njegov sugrađanin Nedžib Letić smatra da su dijalizni bolesnici bošnjačke nacionalnosti iz FBiH prepušteni sebi. Oni koji imaju dvojno državljanstvo, naše zemlje i Hrvatske, uspijevaju doći na transplantaciju preko Zagreba. Dijalizni bolesnici srpske nacionalnosti s prebivalištem u RS-u to su uspijevali preko Rusije, preko jednog udruženja iz tog entiteta.
– Čovjek mi je nudio da se prijavim u Široki Brijeg, da mi pokušaju riješiti državljanstvo Hrvatske, nakon čega će me poslati u Zagreb. Na osnovu hrvatske putovnice ljudi koji dolaze na dijalizu u Visoko prijavljeni su u Zagreb i dočekaće transplantaciju.

U momentu padne ti pritisak, gornji na 60, a donjeg nema nikako. Sestre te vade, dodaju tečnost u aparat, zalijevaju te vodom, šamaraju, udaraju da dođeš sebi, priča Burić

Nemamo ministarstva na državnom nivou. Jednostavno smo prepušteni sami sebi mi, dijalizni bolesnici bošnjačke nacionalnosti, ustvrdio je Letić, koji je na federalnoj listi čekanja za transplantaciju bubrega.
Dijalizni bolesnici iz ZDK-a su poručili da ih je država ostavila na cjedilu, da se oni bore koliko mogu. Iako federalna lista čekanja za transplantaciju postoji, sve je zamrlo, te se nadaju da će se uskoro pokrenuti stvari s mrtve tačke.
Muhamed Kadrić, predsjednik Udruženja građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika Zeničko-dobojskog kantona, pojašnjava nam kako veliki problem za dijalizne pacijente u ZDK-u predstavljaju zastarjeli aparati u dijaliznim centrima Zenice, Visokog, Tešnja, Kaknja i Žepča.

– Tražili smo od kantonalnog Ministarstva zdravstva da nabavi nedostajući broj aparata. Zahvaljujući našim upornim dopisima federalnom i kantonalnom nivou vlasti, djelimično je riješen taj problem. Trenutno oko polovine aparata u Kantonu imamo u okviru tih standarda, 15.000 sati rada i pet godina starosti. Imamo 25 takvih aparata u pet dijaliznih centara ZDK-a. Nedostaju još 32 aparata. Poslije onog štrajka koji smo imali krajem oktobra prošle godine, reagovala je Islamska zajednica i donirala deset aparata dijaliznim centrima u Federaciji, od kojih su tri završila u ZDK-u, po jedan u Visokom, Tešnju i Zenici. Poslije toga, preko federalnog udruženja i Fonda solidarnosti pojavio se jedan privatnik iz Vogošće, koji ima veleprodaju medicinske opreme i koji je kupio određeni broj aparata za dijalizne centre u FBiH. Od toga je devet njih došlo u naše dijalizne centre, dva u Visoko, tri u Žepče, jedan u Tešanj i tri u Zenicu, kazao je Kadrić. 

Gore je sa zakonom

Drugi veliki problem je taj što nije uopšte zaživio Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH. Čak je i gora situacija nego kada zakona nije ni bilo. Godine 2015. u FBiH je obavljeno 28 transplantacija, 2016. – 25, 2017. – 23, 2018. – 18, 2019. – sedam, a 2020. nije urađena niti jedna transplantacija.
Hrvatska je među vodećim zemljama svijeta kada su u pitanju transplantacije, naročito bubrega, ali i drugih organa kao što su pluća i jetra. Godišnje obavljaju oko 350 transplantacija. Otkako je proglašena pandemija koronavirusa, obavili su ih desetak.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.