U Bijeloj kući potpisan istorijski sporazum Izraela, UAE i Bahreina

Istorijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreinom potpisan je juče u Bijeloj kući u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dokument koji je nazvan “Sporazum Abraham” potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar vanjskih poslova UAE Abdullah bin Zayed Al Nahyan i šef diplomatije Bahreina Abdullatif bin Rashid Al Zayani, kao i Trump u svojstvu svjedoka.

Jučerašnjom ceremonijom u Vašingtonu ozvaničen je istorijski uspjeh u unapređenju mira na Bliskom istoku. Podsjetimo da su diplomatske odnose s Izraelom do danas uspostavile tek dvije arapske zemlje, Egipat 1979. godine i Jordan 1994. godine.

U svom govoru u Bijeloj kući Netanyahu je pohvalio Trumpa zahvalivši mu što “im se pridružio u pružanju nade svoj Abrahamovoj djeci”. Također se zahvalio vlastima Emirata i Bahreina, te izrazio nadu da će se više zemalja pridružiti sa sporazumima.

“Za mir je potrebna hrabrost. Danas smo svjedoci novog trenda koji će stvoriti bolji put za Bliski Istok”, rekao je ministar vanjskih poslova UAE-a , zahvalivši Trumpu i Netanyahuu na “istorijskom postignuću”.

Bahreinski ministar vanjskih poslova rekao je da je “Bliski istok predugo bio zahvaćen sukobima i nepovjerenjem.”

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.