in

U čemu je trik i koliko je potrebno dnevno minuta hodati kako bi sagorjeli kalorije?

Hodanje je jedan od efeltivnih načina za gubljenje viška tjelesne težine, a bez obzira da li hodate vani ili na pokretnoj traci, obje varijante će vam biti korisne.

Naravno, različite vježbe mogu pomoći da sagorite više kalorija, ali ako ste tek počeli s aktivnostima s ciljem mršavljenja, onda je za početak hodanje dobra opcija. Kasnije možete uvoditi varijacije u svoju rutinu vježbanja.

Većina ljudi misli da hodanjem ne može sagorjeti mnogo kalorija, ali tu griješe. Trik je u održavanju ispravnog položaja, tempu i u vremenskim intervalima.

Najbolje bi bilo sedmično hodati 300 minuta, a to će rezultirati brojnim zdravstvenim koristima među kojima je i mršavljenje. To znači da je dnevno potrebno hodati 43 ili 44 minute, a na ovaj način ćete sedmično gubiti jedan kilogram.

Ipak, ako ste na početku, onda hodajte 20 minuta dnevno, a vrijeme možete povećavati na osnovu svoje forme. Također, to vrijeme možete podijeliti na dva dijela, 10 minuta ujutro i 10 minuta navečer. Na početku samo hodajte, a potom povećavajte brzinu. Brzi intervali sagorijevaju više kalorija za manje vremena, ali ako to učinite naglo, možete se povrijediti. Osim povećanja brzine, možete mijenjati i nagib.

Pri korištenju pokretne trake nemojte se držati za ručku, jer u suprotnom nećete sagorijeti maksimalan broj kalorija. Izuzetno je važno da imate pravilan položaj tijela te da pokrećete i ruke, ali i da ne pretjerujete s vremenom provedenim na pokretnoj traci.

Razvijen brži test za koronavirus: Detektira ga u samo četiri sata i značit će jako puno u borbi protiv zaraze

Užasavajući bilans smrtnosti: Širom svijeta od koronavirusa umrlo 90 hiljada ljudi