in

U Kaloševiću i Lepenici kod Tešnja pronađeno više ubojnih sredstava

Služba civilne zaštite Općine Tešanj u saradnji sa Timom za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (TUN tim) Federalne uprave civilne zaštite, izvršila je superviziju i uklanjanje zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) na tri lokacije u Kaloševiću i Lepenici.

Na lokaciji u Lepenici izvršeno je mašinsko otkopavanje.

Sve aktivnosti su provedene u skladu sa utvrđenim procedurama i bez posljedica, a pronađeni NUS je uništen na licu mjesta – saopćeno je iz Općine Tešanj.
Inače, četvrtog aprila u Tešnju je obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina, što je ujedno bila i prilika za animiranje javnosti o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i značaju protivminskog djelovanja.

“Minski problem u BiH je prisutan u 129 općina ili gradova, odnosno ugroženo je 1. 398 naseljenih mjesta. Dakle, kontaminiranost minama direktno utiče na bezbjednost oko 545. 000 stanovnika.

U minskim poljima, poslije rata u BiH, stradala je 1.751 osoba, od kojih su 249 bila djeca, u istom periodu je na dužnosti stradalo 127 deminera, od čega ih je 51 izgubio život.

Ovom prilikom, još jednom podsjećamo da se naša zemlja i dalje suočava sa problemom zaostalih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, koje direktno utiču na sigurnost stanovnika ove zemlje i usporavaju ekonomski razvoj u većem broju lokalnih zajednica.

Dolaskom proljeća i lijepog vremena sve više ljudi odlazi u prirodu, dok drugi počinju poljoprivredne radove, odakle nerijetko vrebaju nevidljive ”ubojice”- mine, te ovu priliku koristimo da stanovništvo upozorimo da problem mina u BiH nije ni izbliza riješen.
Potreba stalnog upozoravanja i podizanja svijesti da živimo u zemlji sa još uvijek značajnim brojem mina, minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava je naša stvarnost koja će još dugo biti naš opasni pratilac.

Služba civilne zaštite Općine Tešanj, skreće pažnju svim građanima da kada uoče mine ili NUS odmah obavijeste civilnu zaštitu ili policiju, te da ne pokušavaju sami ukloniti iste.

Također, minske oznake koje upozoravaju na postojanje minske opasnosti treba strogo poštivati i nikako ne uništavati ili uklanjati, jer time se čini kažnjivo djelo koje je ravno postavljanju novih minskih polja”, saopćila je Služba civilne zaštite Općine Tešanj.

Ispovijest Selme, prosjakinje iz Sarajeva: Ako ne donesem novac, muž me tuče

NEZAPAMĆENA DRAMA U DOBOJU Djevojka krenula da skoči sa 16. sprata, policija na nogama!