in ,

U Srbiji uključili alarme: Putinova posjeta ima razarajuće posljedice!

Beograd, 17. januara 2019. - Stene sarplaninca koje je predsednik Srbije Aleksandar Vucic poklonio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. PREDSEDNISTVO Srbije/ bk

Urednik nedjeljnika Vreme Andrej Ivanji ocijenio je u Novom danu da posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina predstavlja obostranu “pokaznu vježbu ljubavi”, dok profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Nikola Samardžić smatra da su posjeta i cijeli performans na ulici “vrlo zabrinjavajući”.

Samardžić je ocijenio da postoje razlike između Srbije i Rusije odnosno da je Srbija više demokratska.

“Mislim da je Srbija jedno normalno i pristojno društvo, ali postoje problemi sa politikom – mi nismo u stanju da donosimo političke odluke koje su u našem opštem i pojedinačnom interesu”, rekao je Samardžić.

Ivanji se nije složio sa navedenom konstatacijom već istakao da je društvo u Srbiji podijeljeno na dva neprijateljska tabora vještačkim putem – silom kontrolisanih medija, porukama koje dolaze sa vrha vlasti i rječnikom koji je neprihvatljiv za demokratske zemlje.

On smatra da je posjeta Putina obostrana “pokazna vježba ljubavi”.

“Sa strane Rusije, ne postoji nijedna evropska zemlja u koju bi Vladimir Vladimirovič mogao da dođe, a da desetine hiljada ljudi izađu na ulice i da ga pozdravljaju, izražavaju ljubav. To će sigurno biti lijepo predstavljeno u Rusiji kako Putina vole u Srbiji. Što se tiče Srbije, to jeste neki spoljnopolitički stejtment – mi ćemo da pokažemo koliko Srbi vole Rusiju i Putina, s pogledom negdje na Zapad pa vi vidite šta ćete”, rekao je Ivanji.

Smatra da je to “naivna igra pokušaja imitacije nesvrstane politike Jugoslavije”.

“Ti stalno pokazuješ da bi mogao sa nekim kad bi samo htio i kao pokazuješ da te ne pritiskaju s druge strane jer bi mogao da pređeš u drugi tabor”, kaže on.

Samardžić ocjenjuje da su posjeta i cijeli performans na ulici “vrlo zabrinjavajući”.

“Putin ima razarajuću ulogu u odnosu na naše evropske partnere. Njegov spoljnopolitički interes je da Srbija ne uđe u Evropsku uniju i NATO”, rekao je on.

Ivanji kaže da ne primjećuje jako političko angažovanje Rusije u regionu.

“Rusija je na relativno lagan način posmatrala kako Crna Gora odlazi u NATO, a Makedonija će najvjerovatnije ove godine pristupiti NATO-u. Što se tiče ruske spoljne politike, to je poraz. U tom sklopu je bitna ova posjeta Putina”, smatra on i ocjenjuje da je Srbija spremna da ostane vjerna Rusiji.

Odgovarajući na pitanje kako se ogleda strateško partnerstvo Srbije i Rusije, Samardžić je istakao opstrukciju evropske integracije, svakodnevnoj propagandi protiv evropskih demokratskih vrijednosti i institucija, kao i protiv susjeda.

Samardžić je rekao da je potrebno da Srbija definiše svoj interes u odnosu na Kosovo i Evropsku uniju, a da je poruka Putina da”neće da bude veći Srbin od vas Srba”.

Petar Đokić je osam godina ministar i to s lažnom diplomom!

Mladić iz Teslića zaprepastio BiH. Uhapšen je zbog optužbi za zlostavljanje, mučenje, neljudsko ponašanje…