U svakom zlu ima i neko dobro: Ovo iskušenje učinilo je da smo se vratili porodicama, ali i sami sebi

Posljednje Vijesti

Sretni zbog dolaska odabranog mjeseca, vjernici u Goraždu na vrijeme su pripremili hareme, kao i same džamije kao da će se u njima klanjati teravih-namazi.

Ipak, ovog ramazana na namazima su samo po tri vjernika s imamom, tek toliko da se džemat ne ugasi.

Naredbe ublažiti

– Poštujući odluke IZ i sve instrukcije nadležnih državnih organa, mi smo u naše džamije uveli onoliko džematlija po namazima koliko je dozvoljeno kako bi džemat funkcionirao. Sretni smo što vjernici poštuju naše molbe da ne dolaze u džamije i što u našem gradu heroju od danas imamo samo četiri osobe pozitivne na koronavirus, a da je veći broj osoba izliječen.

Ovaj virus je iskušenje koje je zadesilo cijeli svijet, ali je grad heroj kroz svoju povijest imao bezbroj takvih situacija i sigurno će i ovo iskušenje prebroditi – kaže Rasim ef. Džafić, glavni imam MIZ Goražde.

Uz želju i nadu da će se naredbe ublažiti, iftari se organiziraju unutar porodica, ali drugačije preporuke džematlijama se neće davati sve dok se pandemija ne proglasi završenom.

Ramazan je mjesec Allahove milosti, namaza, Kur’ana, mjesec u kojem se vjernik nastoji približiti Gospodaru, kaže Džafić.

– Ramazan je mjesec u kojem trebamo poboljšati i naš ahlak, naše vladanje, ponašanje prema drugim ljudima. I u našim domovima, prema našim suprugama i djeci, našim najbližima, ali i prema ljudima s kojima se susrećemo.

Veoma je bitno da praštamo drugima, jer u ramazanu molimo Allaha da nam oprosti naše grijehe pa zašto to, onda, ne bismo i mi učinili ako je neko nama nešto učinio. Veoma je bitno da ljudima govorimo lijepe riječi, da im olakšavamo, da ih obveselimo i da lijepo s njima komuniciramo – dodaje Džafić.

Osim što predstavlja iskušenje, pandemija i specifične okolnosti u kojima se odvija svakodnevni, pa i vjerski život, donijeli su i neke pozitivne promjene.

Topla riječ i ljubav

– Prije pandemije, imali smo veoma malo vremena za svoje najdraže. Nekako nam je uvijek bio preči posao, stjecanje nafake, obavljanje nekih poslova, a zanemarili smo porodicu. Ovo iskušenje je učinilo da smo se vratili porodicama, ali i sami sebi, jer često smo lutali od sebe i veoma malo razmišljali o sebi i najbližima oko sebe.

Ovo je prilika da se više zbližimo, da više osjetimo probleme naše djece i najbližih, da oni osjete našu toplu riječ i ljubav. Ovi dani, iako dani iskušenja, probudili su dosta pozitivnih emocija.

Osjetimo i kod drugih da su bolji, da se više požele vidjeti, susresti i popričati i tek sad cijene ono što su imali prije. Nadam se da ćemo te dobre stvari zadržati i u narednom periodu – ističe Rasim ef. Džafić, glavni imam MIZ Goražde.

Leave your vote