Ubila je životinju, pozirala sa “trofejem” i napisala užasavajući status, a onda je pokušala da opravda svoj postupak

Vijesti

Žena koja je izazvala bijes javnosti nakon što je na društvenim mrežama objavila fotografiju na kojoj pozira sa 18 godina starom žirafom koju je ubila u Južnoj Africi, pokušala je da opravda svoj postupak i rekla kako se ne radi o ugroženoj vrsti.

Tes Tompson Talej iz SAD objavila je fotografiju sa životinjom koju je ubila tokom safarija u Južnoj Africi prošle godine.

– Molitve su mi napokon uslišene jer mi se danas ispunio san. Ugledala sam taj rijetki primjerak mužjaka crne žirafe i pratila ga neko vrijeme. Odmah sam znala da je on taj. Imao je više od 18 godina i oko 1.800 kilograma. Bila sam blagoslovljena što sam iz njega uspela da izvučem oko 900 kilograma mesa – napisala je ona ispod posta.

Njena fotografija se ubrzo proširila društvenim mrežama i izazvala je bijes velikog dijela javnosti.

– Bijela američka divljakuša koja je dijelom neandertalka, došla je u Afriku i ubila vrlo rijetku crnu žirafu zahvaljujući gluposti Južne Afrike. Njeno ime je Tes Tompson Talej. Molimo podijelite – napisao je u objavi na Tviteru “Africa Digest”.

Kritici američkog lovca pridružile su se i neke poznate ličnosti, pa je tako glumica i aktivistkinja Debra Mesing rekla da je Tesin čin “odvratno, zlo, nemoralno, bezosjećajno i sebično ubistvo”.

– S radošću u svom crnom srcu ona se smeši kraj ubijene retke crne žirafe u Južnoj Africi. Žirafe – koje su pravi primeri nežnih divova koji lagano krstare prostranstvima. To su inspirativna i divna stvorenja koja dane provode jedući lišće i brinući za mlade. Kako je mogla to da učini?! – napisala je Mesing.

Većina ljudi na internetu osudila je njen čin, istakavši da, ukoliko se nešto ne preduzme, ove životinje će potpuno izumrijeti jer su ugrožena vrsta, a njihov broj se u zadnjih 25 godina smanjio za 40 posto.

Tes Tompson je pokušala da opravda svoj postupak.

– Žirafa koju sam ustrijelila pripada vrti tipičnoj za Južnu Afriku. Broj jedinki te vrste zapravo je u porastu i to upravo zahvaljujući lovcima i naporima za očuvanje vrste koji su plaćeni najvećim dijelom iz dozvola za lov. Ova vrsta zapravo uopšte nije tako rijetka jer žirafe s godinama potamne. Ovo što sam ja učinila se zove očuvanje kroz lovni turizam – rekla je ona u saopštenju.

Kako prenosi Independent, trofejna taksa za žirafe je između 2.000 i 3.000 dolara.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.