Ugledni britanski list piše o humanom Bosancu: Asim Latić iz Velike Kladuše svoj restoran pretvorio u javnu kuhinju za migrante

Britanski list The Guardian piše o situaciji u kojoj se nalaze izbjeglice i migranti u BiH i odnosu lokalnog stanovništva prema njima.

“Iscrpljeni i demoralisani izbjeglice i migranti naišli su na humanost i pomoć od strane lokalnog stanovništva, koje nosi traume iz ne tako davne prošlosti”, piše novinar Guardiana Shaun Walker.

Prije četiri mjeseca, oko 70 migranata je stiglo u grad Bihać, blizu granice sa Hrvatskom i postavili šatore u centru grada. Gradonačelnik Šuhret Fazlić je sugerisao da se pomjere u dopola izgrađeni studentski dom na rubu grada, navodi Walker.

“Tokom rata, Bihać je bio pod opsadom 1200 dana, mi osjećamo ogromnu empatiju prema ovim ljudima”, kazao je za Gurdian Fazlić.

Sada u toj zgradi živi oko 1000 ljudi

Vrlo malo migranata i izbjeglica žele da ostanu u Bosni, kao razlog navodeći nedostatak ekonomskih mogućnosti, ali pošto ih stalno i nasilno vraćaju iz Hrvatske, mnogi mještani su učinili da se osjećaju dobrodošlo, navodi se u Gardijanu.

Jedan od njih je Asim Latić, vlasnik restorana u Velikoj Kladuši, koji za Gardijan kaže: “U Februaru sam vidio muškarca kako stoji na ulici u snijegu. Pitao sam ga da li je gladan, a on je kazao da nema novca. Ja sam rekao da to nije važno i nahranio ga. On je poslao poruku svojim prijateljima i sljedeći dan su i oni došli. Došlo je još ljudi i ja sam morao zatvoriti restoran. Od tada smo podijelili 68,000 obroka.”

Latić, 63, sada dobija sredstva od Međunardne organizacije za migracije (IOM), ali tokom dva mjeseca on i njegova tri prijatelja su sami snosili sve troškove, piše Walker.

“Mi smo svi ratni vetarni. Znamo šta znači nemati ništa, znamo šta znači biti gladan,” kazao je Latić u intervjuu za Gardijan.

Međutim, u tekstu se navodi da ima i onih koji protestuju protiv migranata.

Situacija je otežana zbog kompleksnog i disfunkcionalnog političkog sistema u BiH, kao i zbog predstojiećih izbora.

U tekstu se pominje i tvrdnja Milorada Dodika da vlasti iz Sarajeva namjerno naseljavaju muslimanske migrante kako bi izmijenili demografsku sliku zemlje.

Fazlić je za Gardijan kazao da vlada u Sarajevu više brine o tome kako da zaradi političke poene nego da nađe rješenje za ovo pitanje. “Toliko je ništarija u politici koji će reći bilo šta radi političke koristi,” kazao je.

Pročitajte