in

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI, RAĐANJE NOVE SILE: Je li UAE sporazumom s Izraelom izdao Palestinu i zašto Abu Dhabi drži BiH na distanci?

Tragikomično su djelovali bilbordi na sarajevskim ulicama s fotografijama uglednika uz UAE-a i patetičnim porukama zahvalnosti za pomoć koja, kako znamo, nije ni stigla do građana BiH.

Neočekivana, skoro šokantna uspostava diplomatskih odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata iznenadila je mnoge. UAE su tek treća arapska zemlja koja ima diplomatske odnose s Izraelom (i tako zapravo priznala pravo Izraela na postojanje). Ranije su to učinili Egipat (1979) i Jordan (1994). U sva tri slučaja posrednik u pregovorima je bio isti, Sjedinjene Američke Države, a ovaj potez odmah je naišao na brojne reakcije, od odobrenja do žestoke kritike.

Protiv sporazuma UAE i Izraela odmaš su se oglasili predstavnici Palestine: “Ovaj dogovor uopće neće poslužiti palestinskim težnjama, već će ići na ruku cionistima i potiče okupaciju palestinskih područja”.

JESU LI UAE IZDALI, ILI POMOGLI PALESTINU

Sporazum je osudio i službeni Iran, dok je Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio povlačenje ambasadora iz Abu Dhabija,  “jer mi stojimo uz palestinski narod”.

No, jedno  je sigurno – najveći pobjednik u ovom scenariju je Izrael, a naročito izraelski dugogodišnji premijer Benjamin Netanyahu. Za njega je ovo uspjeh i uspjeh u ključnom trenutku. Prosvjedi protiv Netanyahua traju u Izraelu mjesecima i postaju sve žešći (sukobi izbijaju i pred njegovom rezidencijom u Tel Avivu), no kako smo to već imali priliku vidjeti i u nekim ranijim slučajevima, kada god situacija po Netanyahua postane “gusta” on se vraća u velikom stilu donoseći sa sobom nekakvu “povijesnu potvrdu”, kako za Izrael tako i za sebe u kontekstu projekcije njegove “nezamjenjivosti”. I uvijek kad Netanyahuu treba hitno pomoć tu je Trumpova administracija (prebacivanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem, američko priznanje okupirane Golanske Visoravni kao sastavnog dijela izraelskog teritorija…).

Podsjetimo, da bi dobio zadnje parlamentarne izbore (koje je, na neki način, unatoč kompromisnom rješenju oko podjele vlasti s Bennyem Gantzom, ipak dobio) Benjamin Netanyahu je najavio da će anektirati okupiranu palestinsku Zapadnu Obalu (ili bar veći dio). To od početka nije zvučalo odveć realistično, imajući u vidu haos koji bi nakon toga izbio. Netanyahuu je trebalo nešto na temelju čega bi se odmaknuo (ne i odstupio) od tog obećanja, a da opet nekako kapitalizira tu prijetnju (čak i da je prazna). I tako je dobio ovo priznanje od UAE-a uz posredništvo Amerike u zamjenu da odustane od aneksije Zapadne Obale. Netanyahu je u svom pobjedničkom govoru nakon popisivanja Sporazuma poručio kako samo “privremeno odustaje” od aneksije, ali, dakako, drage volje prihvaća diplomatsku ruku koju mu sada pruža Abu Dhabi. No, sigurno je da će ta “privremenost” potrajati znatno duže nego što on obećav.

Dakako, i UAE postojeću situaciju može prikazati na svoj način – mogu reći da su sporazumom o međusobnom priznanju sa Izraelom zapravo “spasili” Palestince od aneksije, od nove agonije… Iako je svima jasno da je to neuvjerljiv argument. Nije tajna da sve arapske zemlje koje su bliske sa SAD-om, a to se naročito odnosi na naftne zaljevske monarhije, već dugo vremena imaju ozbuiljne  odnose s Izraelom, iako ih dobro “maskiraju”.

NEŽE BITI OKUPACIJE ZAPADNE OBALE

Što pak UAE konkretno dobiva od ovog dogovora s Izraelom? Puno toga. Ovim potezom nameću se kao lider u regiji, lider u cijelom arapskom svijetu. Sve zemlje koje već imaju diplomatske odnose s Izraelom, a naročito one koje imaju savezničke odnose, itekako će pozdraviti ovaj čin.

Nadalje, tu je i sama suradnja između Izraela i UAE-a jer uspostava diplomatskih odnosa ne predstavlja samo “razmjenu” ambasada. Govorimo o velikim sektorima kao što su energetika, tehnologija, medicina, pa i vojna industrija – svemu navedenom otvaraju se vrata bilateralne suradnje. Ambiciozni ekonomski i drugi projekti sada se mogu pokretati bez brige oko politike.

Svakako je bilo očekivano da će to biti UAE. Naime, Izrael i UAE, izuzev šireg konteksta izraelsko-arapskog sukoba, nikada zapravo nisu ni bili neprijatelji. Dvije zemlje nikada nisu ratovale. Trumpova administracija ovu uspostavu diplomatskih odnosa naziva “mirovnim sporazumom”, no mir je već postojao,  ovo je samo potvrda. Bilateralni odnosi između Izraela i UAE-a postoje već desetljećima, sada postaju i formalni.

Je li sporazum između UAE-a i Izraela uvertira u diplomatske odnose između Izraela i Saudijske Arabije? Možda jest korak prema tome, ali ne čini da će na sljedeći korak trebati još dugo čekati. Štoviše, izgleda prije da se UAE ponovno “oteo kontroli” i da radi stvari na svoju ruku mimo želja Rijada, kao što su napravili i povlačenjem svoje vojske iz Jemena čime su znatno oslabili Saudijsku Arabiju – zapravo su ih ostavili same u jemenskom užasu  (da ni ne spominjemo ne baš tako tajnu pomoć UAE-a za jemenske južnjačke separatiste koje je Saudijska Arabija tek nedavno uspjela “primiriti”, barem za sada)!

Iran je svojom osudom ovog poteza  još jednom povdio bespogovornu solidarnost sa Palestincima. No, Iran nije zemlja koja poteze donosi radikalno. Ovaj novi trenutak će itekako dobro razmotriti. Odnosi između Abu Dhabija i Teherana su relativno dobri već neko vrijeme, a ako se zbog ove situacije sada ne pokvare možda ćemo u bliskoj budućnosti svjedočiti tome da će upravo UAE biti glavni posrednik između Irana i “drugih” (u konačnici Izraela), nešto što je do sada tradicionalno bio Oman (koji možda više neće biti diplomatska super-sila Bliskog istoka nakon što je početkom ove godine preminuo dugogodišnji sultan Qaboos).

Popisivanjem sporazuma sa Izraelom, ma kakva njegova sudbina bila, Ujedinjeni Arapski Emirati su se potvrdili kao nova, ozbiljna, autonomna i respekabilna regionalna sila. Na UAE više niko ne gleda kao mlađeg, poslušnog partnera Saudijske Arabije, koji je nedorastao za ozbiljno nadmetanje sa regionalnim titanima, poput Turske, Irana, Saudijske Arabije, Izraela…

Na čemu se temelji regionalna, i općenito međunarodna politika UAE, šta su njene smjernice? Ujedinjeni Arapski Emirati su najveći neprijatelj islamista u regiji. To se prije svega odnosi na Muslimansko bratstvo, najveći i najsnažniji pokret poltičkog islama u arapskom svijetu koje su vlasti proglasile za vjerodostojnu prijetnju stabilnosti poretku u Emiratima. U strahu od opasnosti širenja Muslimanskog Bratstva režim u Abu Dhabiju je posljednjih godina podržao nedemokratske, vojne vlade u Egiptu, Sudanu i Libiji, strahujući da bi pobjeda MB u tim zemljama direktno utjecala na režim u Emiratima.

UAE su  prošle godine povukle svoje trupe iz Jemena, raskidajući savezništvo sa Saudijskom Srabijom u toj zemlji, što je predstavljalo ogromno iznenađenje. No, oni su ovim potezom željeli spriječiti eskalaciju neprijateljstva sa Iranom, koje potencijalnu skupo može koštati UAE. Pokazalo se to nakon što su Iranci oteli tankere sa naftom u blizini obale Emirata, nakon čega je došlo do popuštanja napetosti između ove dvije zemlje.

BIH JE “NA LEDU” ZBOG MUSLIMANSKOG BRATSTVA?

Zaokret u vanjskoj, ne samo reginalnoj politici USA vezuje se za munjeviti uspon Muhammeda Bin Zayeda Al-Nahyna, prjestolonasljednika Abu Dhabija kao jakog čovjeka federacije. On je od 2003.godine postao glavni kreator regionalne politike vlasti u Emiratima.

Muhammed Bin Zayed je posljednjih godina, pogotovo nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića postao jedna od najomiljenijih stranih državnika, investitora i prijatelja Srbije. Firma « Etihad » iz Emirata postala je vlasnik srpske aviokompanije « JAT »,  hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodili kupili su investitori iz te arapske države, a za investitore iz UAE je vezan kontroverzni « posao stoljeća », izgradnja « Beograda na vodi »

Javnost u Bosni i Hercegovini tek je prije dva mjeseca nakon «zabune» sa isporukom medicinske pomoći UAE za našu zemlju, koja je na kraju zvaršila u Crnoj Gori saznala da te država nema ambasadu u Sarajevu, nego da BiH “pokriva” iz  Podgorice.  Tragikomično su djelovali bilboardi na sarajevskim ulicama sa fotografijama uglednika uz UAE i i patetičnim porukama  zahvalnosti za pomoć koja, kako znamo, nije ni stigla do građana BiH. Navodno je taj teatralni čin po nalogu vrha SDA koji se tim htio dodvoriti vlastima UAE i odobrovoljii ih, objavio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Razlozi zbog kojih Ujedinjeni Arapski Emirati kao novi regionalni lider na Bliskom Istoku tretirao  Bosnu i Hercegovinu kao drugorazrednog, marginalnog  partnera u odnosu na sve zemlje u okruženju kriju se u tijesnim odnosima bošnjačke politike sa onim strukturama u islamskom svijetu koje  režim u UAE ne doživjava prijateljskim. To se prije svega odnosi na Muslimansko Bratstvo i zemlje koje  su prihvatile njihovu ideologiju, kakve su Turska, Katar..

Erdogan dao izjavu. Planeta ima razlog da strepi

BiH večeras pogodio zemljotres: Građani uznemireni