Ukinuta presuda Enveru Buzi za zločine u Uzdolu

Događaji Posljednje Vijesti

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Enver Buza bivši komandant Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 30. septembra, 2019. godine osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine, nakon javne sjednice održane 2. oktobra, donijelo je rješenje kojim je uvažena žalba braniteljice optuženog, te je ukinuta prvostepena presuda Suda BiH i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, saopšteno je iz Suda BiH u četvrtak 17. decembra.

Buza je prvostepenom presudom proglašen krivim da je, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Tužiteljica Sanja Jukić je na žalbenoj sjednici od Apelacionog vijeća tražila da se Buzi izrekne veća kaznu od 12 godina zatvora, uz obrazloženje da je Sud kao otežavajuću okolnost trebao cijeniti i ponašanje optuženog u sudnici.

Buzina braniteljica, Vasvija Vidović, je tražila da se presuda preinači u oslobađajuću ili ukine te odredi novo suđenje obrazlažući, između ostalog, da je Prvostepeno vijeće moralo utvrditi da je optuženi izvršio efektivnu kontrolu nad počiniocima zločina, te da je tokom postupka došlo do povrede odbrane i prava optuženog da iznese sve činjenice koje mu idu u korist, kao i da je zanemareno da je Buza inicirao istragu za Uzdol.

Suđenje Buzi počelo je u novembru 2016. godine.

Leave your vote