Ukleti hotel: Uklonjen s razglednica i nikad završen

Posljednje Zabava

Godine 1987. počele su velike pripreme. U glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pjongjangu , kako se najavljivalo, trebao se izgraditi monumentalni neboder u obliku piramide.
Planiralo se da će biti viši od 300 metara, s barem 3000 soba, trebao je imati pet vrhunskih restorana i trebao se zvati Ryugyong Hotel – prema povijesnom imenu sjevernokorejskog glavnog grada, što u prijevodu znači ‘grad vrba’.

Otvorenje je predviđeno dvije godine kasnije. Ali se to nikad nije dogodilo. Građevina je dosegla planiranu visinu 1992. godine, ali je još uvijek bila bez prozora i tako je ostalo i idućih 16 godina. Izgledao je kao nekakvo betonsko čudovište iznad grada. Za to vrijeme zgrada u odnosu na koju su sve ostale građevine izgledale patuljasto, dobila je nadimak ‘Ukleti hotel’.

Od tada je hotel obložen metalom i staklom, a kasnije su u njega ugradili i LED rasvjetu pa su ga donekle pretvorili u bliješteći noćni spektakl. Građevinski su radovi mnogo puta počinjali i prestajali, a to je potaknulo špekulacije oko toga hoće li se ikad otvoriti za goste. No, do danas nije otvoren, ali je zato ipak oborio jedan rekord – najviše nenaseljene građevine na svijetu, piše CNN. Hotel Ryugyong zapravo je posljedica hladnoratovskog pokazivanja mišića između Južne Koreje koju podupiru SAD i Sjeverne Koreje koja je uživala podršku tadašnjeg SSSR-a..

Godinu prije, dakle 1986., južnokorejska tvrtka izgradila je tada najviši hotel na svijetu, Westin Stamford u Singapuru, koji je sa svojih 226 metara visine i danas jedan od najviših hotela u Aziji. Južnokorejski glavni grad Seoul u to se vrijeme već pripremao za Olimpijske igre. Kao reakcija na postignuća južnih susjeda, koji su postali demokratska zemlja, Pjongjang je organizirao Svjetski festival mladih i studenata 1989. godine. Bila je to socijalistička inačica Olimpijade. Zato su planirali do početka igara izgraditi ovaj mastodontski hotel, čime bi ukrali svjetski rekord.

Ali zbog građevinskih problema hotel nije dovršen do početka manifestacije. Vlada je već uložila milijarde u izgradnju drugih objekata – stadiona, proširenja zračne luke, asfaltiranja novih cesta. To je sve opteretilo krhku ekonomiju, a spremao se i raspad SSSR-a pa je Sjeverna Koreja ostala i bez njihove financijske pomoći i vitalnih ulaganja.
Tajna piramide

Sjeverna Koreja bila je zaokupljena ekonomskom krizom. Iako je vanjska građevina bila dovršena, gradnja je zaustavljena 1992., a na vrhu zgrade ostala je samo dizalica. Zgrada se sastoji od tri krila, od kojih je svako nagnuto pod kutom od 75 stupnjeva, i tako čini stožac koji završava s 15 najviših spratova koji su bili predviđeni za restorane i vidikovac. Piramidalni oblik nije odabran slučajno.

To je zato jer je Ryugyong – za razliku od sličnih građevina, umjesto od čelika, izgrađen od armiranog betona. „Razlog za ovo odstupanje je zato da bi gornji katovi bili što lakši. Nisu imali suvremene građevinske materijale, pa je izgrađen od betona. Na taj način ne može se izgraditi klasični, vitki neboder, nego morate imati masivnu bazu sa suženim vrhom“, objašnjava Calvin Chua, arhitekt iz Singapura koji je temeljito istražio urbanizam Pjongjanga.

Ako pogledate historiju gradnje u Sjevernoj Koreji od Korejskog rata, većina je građevina napravljena od betona. To je materijal koji im je poznat a prijenos tehnologija između sovjetskih, odnosno komunističkih država obično se temelji na betonu“, kaže Chua. Budući da je Chua radio u Sjevernoj Koreji s lokalnim arhitektima, arhitekt kaže da je Ryugyong možda bio dizajniran da izgleda kao planina, a ne piramida, jer planine igraju važnu ulogu u simbolizmu zemlje. Službena biografija Kim Jong Ila, pokojnog oca današnjeg diktatora Kim Jong Una, kaže da je rođen u tajnom vojnom kampu na planini Paektu, najvišoj planini na Korejskom poluotoku, prikazanom u državnom grbu ove zemlje. Iako mnogi povjesničari tvrde da je rođen u Rusiji.

“To je vrlo ikonična građevina, ali mislim da je važno razmotriti gdje je smještena u odnosu na čitavo gradsko tkivo Pjongjanga. To je poput svojevrsnog obeliska. Ako se sjetite obeliska na Trgu svetog Petra u Vatikanu, on ima simboličko značenje, a slično je i s Ryugyongom“, kaže Chua.

Kad su 2008. godine, nakon 16 godina pauze, potpisali ugovor s egipatsko tvrtkom Orasco, o uvođenju 3G mreže, ugovor je obuhvatio i nastavak gradnje hotela. Stara, zahrđala dizalica koja je stajala na vrhu zgrade, uklonjena je. Radnici potpomognuti egipatskim inženjerima ugradili su staklene i metalne ploče u betonsku konstrukciju po cijeni od 180 miliona dolara, i zgrada je dobila sjajni izgled. Projekt završen 2011. potaknuo je nagađanja o otvaranju hotela. Krajem 2012. njemačka skupina luksuznih hotela Kempinski najavila je da će se Ryugyong djelomično otvoriti pod njegovom upravom sredinom 2013., ali su se potom povukli iz pregovora nekoliko mjeseci kasnije s objašnjenjem da ‘ulazak na tržište trenutačno nije moguć’.

Stoga su se sad javile glasine da zgrada ima lošu tehničku izvedbu zbog zastarjelih materijala. Osim toga, 2014. se u Pjongjangu urušila stambena zgrada s 23 sprata jer gradnja, kako su pisali sjevernokorejski državni mediji, ‘nije bila izvedena kako treba’. “Sudeći prema vanjskom izgledu, zgrada izgleda dobro, no druga je priča unutrašnjost. Mislim da bi pravi problem. Osim armiranog betona, trebalo bi jako puno novaca da se servisni i ventilacijski sustavi prilagode novim specifikacijama, jer su ove zastarjele i datiraju iz 80-ih. To bi bilo puno lakše s čeličnom konstrukcijom“, kaže Chea. Fotografije interijera hotela iz 2012. otkrile su da je iznutra učinjeno vrlo malo posla. Slike je snimio Simon Cockerell, generalni direktor Koryo Grupe, tvrtke sa sjedištem u Pekingu, specijalizirane za turističke posjete Sjevernoj Koreji, i jedan od rijetkih stranaca koji su bili u hotelu Ryugyong.

“Ulazak je bio dogovoren preko korejske veze kao moj rođendanski dar Prije svega imali smo prezentaciju i vidio sam snimke napravljene prije mnogo godina. Zatim su nas odveli u predvorje, gdje je bilo mnogo cementa. Zatim smo radnim liftom otišli na vrh, pretpostavljam na 99. sprat. Vozili smo se jako dugo jer je to servisni lift i vrlo je spor. Bio je jedan operater dizala koji je odredio gdje se treba”, prisjetio se Simon.

Propagandna mašinerija

Ryugyong je oživio u 2018. godini, kada su na njegovu fasadu ugrađene LED diode, pretvarajući zgradu u najveći svjetlosni show Pjongjanga, ali je postao i dio propagandne mašinerije. Na pročelju se prikazuje historiju Sjeverne Koreje i ispisuju se razni politički slogani, dok se na stošcu na prikazuje velika sjevernokorejska zastava.
“Stvarno je dojmljivo kad ga prvi put ugledate, naročito nakon toliko godina koliko je zgrada bila u potpunom mraku“, kaže Will Ripley, dopisnik CNN-a koji je nekoliko puta bio u Pjongjangu. “Znam da ga uključuju samo kad je neka važna priredba u gradu, ali nije stalno osvijetljen zbog uštede struje“, kaže on.

Posljednjih godina u okolici zgrade provedeni su opsežni radovi i može mu se prići bliže, čak do prednjeg ulaza. U lipnju 2018. godine zgradi je dodan znak na kojem je jednostavno piše “Hotel Ryugyong” na korejskom i engleskom jeziku.

Ostaje pitanje hoće li se ikada otvoriti?

Leave your vote