Ukrali su nam novac, a sad nam šalju toalet papir: Maduro odlučio da njegov narod gladuje, zabranio uvoz humanitarne pomoći

Globus Posljednje

Kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć u hrani, medicinskom materijalu i drugim humanitarnim potrepštinama i dalje čekaju dozvolu venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura da uđu u tu zemlju iz Kolumbije.

Maduro je danas odbio pomoć i naredio vojnicima da spriječe kamione da pređu most između Kolumbije i Venecuele, rekavši da humanitarna kriza ne postoji u Venecueli.

Predsjednik Venecuele je kazao da humanitarna pomoć koju sponzorišu SAD, a koja se doprema do kolumbijskog pograničnog grada Kukute, “treba da se raspodijeli siromašnim kolumbijskim građanima tamo”.

On je naveo da neće dozvoliti da se pravi “jeftin šou” sa humanitarnom pomoći da bi se “opravdao državni prevrat”.

“Ako želite da pomognete, oslobodite novac koji ste blokirali našoj zemlji. Ukrali su novac, a sada nam nude toalet papir”, rekao je Maduro na konfenrenciji za novinare.

Američki State Department, koji je osigurao pomoć, pozvao je venecuelanske sigurnosne snage da dozvole da potrepštine uđu u zemlju.

Portparol generalnog sekretara UN izjavio je u četvrtak da “humanitarna pomoć nikad ne bi trebala da bude korištena kao politički pion” i da bi njena isporuka trebala da bude sprovedena “po principima humanosti, neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti”, prenosi Glas Amerike.

Prvi kamioni humanitarne pomoći za Venecuelu stigli su jučer u kolumbijski pogranični grad Kukutu.

Riječ je o dva kontejnera od 50 tona i najmanje šest kamiona koji su stigli na taj punkt, gdje će zvaničnici pričekati na dalje instrukcije u vezi sa distribucijom hrane i lijekova.

Nicolas Maduro upozorio je danas da bi blokiranje svih isporuka nafte iz Venecuele, koja je članica OPEK-a, imale “katastrofalne posljedice”, a u vezi sankcija koje su SAD uvele venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

“Totalna blokada naših isporuka nafte imala bi katastrofalne ekonomske i socijalne posljedice”, rekao je Maduro.

Leave your vote