Upozorenje ekologa: Radioaktivna voda iz Fukushime mogla bi izmijeniti DNK ljudi

Globus

Kontaminirana voda koja bi uskoro mogla biti puštena u more iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi u Japanu sadrži radioaktivni ugljen koji može oštetiti DNK kod ljudi, upozorila je organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace.

Ekološka grupa tvrdi da 1,23 miliona metričkih tona vode koja je uskladištena u postrojenju elektrane Fukushima, mjestu nuklearne katastrofe iz 2011. godine, sadrži opasan nivo radioaktivnih čestica koje mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice po zajednice i okoliš, ukoliko se ova voda pusti u Tihi okean.

Devet godina nakon najgore nuklearne katastrofe u Japanu, prostora za skladištenje kontaminirane vode ponestaje, a vlasti Japana još uvijek su neodlučne šta učiniti.

Međutim, Vlada Japana, uključujući i državnog ministra zaštite okoliša, nedavno je nagovijestila da je jedino rješenje puštanje kontaminirane vode u okean. Kako su pojasnili, voda bi se navodno razrijedila prije ispuštanja, tako da bi bila 40 puta manje kontaminirana. Cijeli proces bi trajao 30 godina.

Ipak, konačna odluka još nije donesena. Aktivisti za zaštitu okoliša i ribolovci protive se ovoj ideji uz nadu da će vlasti Japana iznaći drugo rješenje.

Leave your vote