USIJANJE U JUŽNOJ AMERICI Putin uzvraća udarac Trumpu: U Venecuelu stiže 300 tona pomoći iz Rusije

Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro najavio je dolazak 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije, ponovo istaknuvši da se protivi ulasku u zemlju američke hrane i lijekova, što traži opozicija.

– U srijedu će iz Rusije stići 300 tona humanitarne pomoći – rekao je Maduro u izjavi koju je prenijela televizija i dodao da je riječ o “veoma skupim lijekovima”, prenosi Al Jazeera Balkans.
Socijalistički predsjednik je ponovo nazvao “političkom predstavom” i “mamcem za budale” slanje američke pomoći na zahtjev opozicionog vođe Juana Guaidoa, predsjednika parlamenta kojeg je pedesetak zemalja priznalo za privremenog predsjednika.

– Ovu smo dostojanstveno platili – rekao je Maduro dodajući da roba dolazi iz Rusije, Kine, Turske i drugih zemalja te UN-a.

– Imamo tehničku pomoć svih UN-ovih agencija – rekao je.

Venecuelski predsjednik je dodao da će ovih dana objaviti informaciju o dolasku lijekova i sirovina za proizvodnju lijekova.
– Tu pomoć šalje više zemalja a dobivena je uz “posredovanje UN-a” – istakao je.

U Venecueli je u ponedjeljak počela sedmica koju će obilježiti velika napetost jer je Juan Guaido rekao da će američka humanitarna pomoć doći u zemlju po svaku cijenu, uprkos Madurovu odlučnom protivljenju.

Madurova socijalistička vlada smatra tu pomoć uvodom u američku vojnu intervenciju.

Zemlju je zahvatila najgora politička i ekonomska kriza u njenoj historiji koju prate hiperinflacija i nestašica osnovnih proizvoda.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.