Uvrede na sjednici OV: SDA-ov vijećnik poručio vijećnicima Naše stranke da prenose spolne bolesti

Događaji Posljednje

Lokalna organizacija Naše stranke Stari Grad Sarajevo reagovali je saopštenjem za javnost, povodom situacije u kojoj je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeće Stari Grad Sarajevo vijećnik Stranke demokratske akcije Adi Zahiragić, bez ikakvog povoda, izašao za govornicu i vrijeđao Klub vijećnika Naše stranke, govoreći da promovišu spolnoprenosive i smrtne bolesti. Njihovu reakciju prenosimo u nastavku.

Žao nam je što se vijećnička govornica, umjesto za vijećničke inicijative i ozbiljnu diskusiju o važnim tačkama dnevnog reda, u ovom slučaju koristila za vrijeđanje političkih oponenata. Općinsko vijeće je zakonodavni organ u kojem sjede izabrani predstavnici građana i građanki Starog Grada, a sjednice Vijeća služe za demokratsko donošenje odluka koje utječu na kvalitetu života lokalnog stanovništva, tu ne bi trebalo biti mjesta za uvrede po bilo kojem osnovu, a posebno ne za iznošenje neistina.

Nije nam sasvim jasno zašto je vijećnik Zahiragić tokom diskusije o rebalansu Budžeta osjetio potrebu da dovodi u kontekst vijećnike Naše stranke sa spolnoprenosivim i smrtnim oboljenjima. Naša stranka se zalaže za jednaka prava svih građana i građanki, a također podržava i promoviše sve javnozdravstvene aktivnosti koji će unaprijediti kvalitetu zdravstvenih usluga i zdravlje stanovnika. Ova zloupotreba govornice i neprimjereno izlaganje vijećnika Zahiragića, osim što krši odredbe Etičkog kodeksa i Poslovnika o radu Općinskog vijeća, nažalost će postati i mrlja u zapisniku sa 34. redovne sjednice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

(SB)

Leave your vote