Užas! Poznati epidemiolog došao do nevjerovatnog otkrića: Korona ostaje u vazduhu i 36 sati!

Koronavirus više nije samo kapljična bolest već može da se prenese i vazduhom, a pojedine njegove sasušene čestice ostaju u prostorijama u vazduhu, ali i na površinama i namještaju čak do 36 sati, upozoravaju epidemiolozi.

Srbijanski epidemiolog dr Radmilo Petrović kazao je da koronavirus jeste primarno kapljična infekcija, ali da se i te kako može prenijeti vazduhom.

Ravne površine

– Kada neko kiše, kašlja, pjeva, hrče i govori glasno, on izbacuje iz respiratornog sistema kapljice raznih virusa i bakterije, pa tako i koronavirusa, koje su obavijene sa sluzi. Tih mikorčestica se izbacuju na 1.000 u jednom kihanju, recimo. One najkrupnije padaju na pod, srednje krupne idu do dva metra i otuda ono insistiranje na fizičkoj distanci od dva metra. Međutim, one najsitnije dugo ostaju u vazduhu, lebde satima i zadržavaju se u prostoriji i do 36 sati – rekao je Petrović i objasnio:

Radmilo Petrović

Vazdušne struje zatim raznose ta kapljična jezgra. Onda neko ko je kašljao ili kihao izađe iz prostorije, a poslije sat-dva ta kapljična jezgra se sasuše i mogu da zaraze svakog sljedećeg ko uđe i udahne ih. Nakon više sati, sedimentiraju na ravne površine, stolove, namještaj, stolice i tu žive i do 24 sata, dok na drvenim površinama žive i 36 sati, a na jednoj čaši i do 30 sati. Svako ko to dotakne može da se zarazi. Virus je toliko rasprostranjen i sve je potencijalni izvor zaraze. Jedini način da se zaštitimo je da nosimo maske i da često peremo ruke, kad god dodirujemo nešto nepoznato ili gdje nismo sigurni da je sve dezinfikovano. Ne savjetujem paljenje centralnih klima kako virus još više ne bi cirkulisao.

Sistemska bolest

Epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tidorović kazao je da koronavirus više nije respiratorna već je sistemska bolest.

– Pred sobom imamo neprijatelja koji nije nevidljiv, vidljiv je on, i te kako. Prvo je bilo naznaka da se virus prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada dole zbog težine. Sada imamo još jednu informaciju, a to je da se virus prenosi i vazduhom. E, sada ne znamo šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha u pitanju, poput vjetra, ili kada uključimo klima-uređaj. Pratimo svakodnevno istraživanja u svijetu i iz dana u dan saznajemo nešto novo – rekao je dr Tiodorović i dodao da je ovo treći pik.

Prema njegovim riječima, ako nema okupljanja i ako se poštuju mjere koje sada važe za cijelu Srbiju, u toku nedjelje možemo se nadati da će početi stišavanje.

Dr Stevanović: Vazdušni prenos

– Što se tiče prenosa vazduhom, mi sve vrijeme pričamo da se radi o kapljičnoj infekciji, što znači da se prenosi sitnim kapljicama koje se nalaze u vazduhu. Sve vrijeme pričamo o vazdušnom tipu prenosa – rekao je direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović.

1.000 kapljica raznih virusa i bakterija izbacujemo iz sebe kad kihnemo, kašljemo, pjevamo, hrčemo ili vičemo.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.