UŽASNE VIJESTI Oko 10.000 radnika iz BiH bi moglo ostati bez posla!

Evropska unija od 15. jula uvodi zaštitne mjere za tržište čelika i aluminija, kao odgovor na poteze SAD-a. Na opasnosti i posljedice koje to može imati za industriju čelika ekonomisti su upozoravali.

Ove mjere za industriju čelika u Bosni i Hercegovini, kojoj su zemlje Unije tradicionalno tržište, biće pogubne ukoliko državne vlasti, insistirajući na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštiti ovu proizvodnju.

Iz kompanije Arcelor Mittal Zenica, najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika, danas su upućena ozbiljna upozorenja vlastima.

“Ovo će nas primorati da odmah poduzmemo određene korake u smanjenju proizvodnje za više od 30% unutar jednog mjeseca, što će dovesti do prvog koraka – slanja radnika na čekanje. Vlada BiH treba poduzeti sve korake kako bi uvjerila EU da treba poštivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji garantira slobodnu trgovinu za industriju čelika u BiH sve dok ona ne šteti poslovnom okruženju u EU”, kazao je Biju Nair, generalni direktor Arcelor Mittala Zenica.

Na udaru će se naći ekonomija Bosne i Hercegovine jer nije u pitanju samo poslovanje jedne kompanije – posljedice će osjetiti sektor transporta i energetike, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća, kooperanata proizvođača čelika. Upravo zato i nadležno državno ministarstvo mora biti uključeno u ovu situaciju, iako se radi o direktnom odnosu jedne kompanije i posebnog tijela Evropske unije.

Već sada je izvjesno da će se, ukoliko izostanu adekvatni potezi domaćih vlasti, na udaru naći i oko 10.000 radnika direktno i indirektno zaposlenih u industriji čelika u Bosni i Hercegovini – javlja Federalna televizija.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.