UZBUNA U UJEDINJENIM NACIJAMA Amerika gubi tlo pod nogama, Donald Trump na udaru javnosti: “Zabili ste nož u leđa Kurdima”

Javnost u SAD ogorčena je potezima zvaničnog Washingtona. U međuvremenu, stiže salva kritika na račun turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je na prijemu u Bijeloj kući kako voli Kurde, ali i naglasio da Kurdi nisu pomogli Amerikancima kod iskrcavanja u Normandiji.

Na pitanje o američkom povlačenju iz Sirije gdje su Kurdi ostavljeni na milost turskoj ofanzivi, te o mogućnosti da Amerikanci stvore savez s Kurdima, američki predsjednik je odgovorio da Krudi “nisu pomogli” Sjedinjenim Državama tokom Drugog svjetskog rata i iskrcavanja u Normandiji.

“Kurdi se bore za svoju zemlju, to trebate razumjeti”, objasnio je republikanski predsjednik.

Pojasnio je svoj argument pozvavši se na jedan “jako moćan” članakt. “Oni nam nisu pomogli tijekom Drugog svjetskog rata. Nisu nam pomogli u Normandiji, na primjer”.

“Potrošili smo jako puno novca za pomoć Kurdima, bilo za streljivo, oružje ili gotovinu. To znači da volimo Kurde”, zaključio je.

Turska tvrdi da je kurdski YPG, glavna komponenta američki podržanih Sirijskih demokratskih snaga, teroristička skupina povezana s kurdskim pobunjenicima koji se desetljećima bore protiv vlasti u Turskoj.

Američki državni sekretar  Mike Pompeo u srijedu je rekao kako SAD nije Turskoj dao zeleno svjetlo za invaziju na Siriju, ali dodao je kako je Ankara “legitimno zabrinuta za svoju sigurnost.”

Kurdi su, s druge strane, poručili da su im Amerikanci svojim povlačenjem “zabili nož u leđa”.

Dvojica američkih senatora, demokrat i republikanac, jučer su predložili mjeru kojom se Tursku želi žestoko kazniti ako ne povuče svoju vojsku iz Sirije, prenosi AFP.

Republikanski senator Lindsey Graham, obično glasan Trumpov saveznik, kritkovao je predsjednikovu odluku da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije i, zajedno s demokratskim senatorom Chrisom Van Hollenom, pozvao na uvođenje sankcija.

Turska želi na području sjeveroistočne Sirije, nakon što su američke snage počele napuštati to područje, stvoriti “sigurnosnu zonu” kojom bi odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju.

Erdogan je također ranije rekao da bi u “sigurnosnu zonu” omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji.

Vijeće sigurnosti danas o turskom upadu u Siriju

Operacija “Izvor mira” počela je jučer. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi kako joj je cilj eliminacija “koridora terora” na južnoj turskoj granici sa Sirijom, a događa se nekoliko dana nakon iznenadne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče iz Sirije američke vojnike, saveznike Kurda koji se na tom području bore protiv Islamske države.

Turska tvrdi da je kurdski YPG, glavna komponenta američki podržanih Sirijskih demokratskih snaga, teroristička skupina povezana s kurdskim pobunjenicima koji se desetljećima bore protiv vlasti u Turskoj.

Vijeće sigurnosti raspravljat će danas o Siriji na zahtjev pet evropskih država – Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Belgije i Poljske.

– Kao i u prijašnjim protuterorističkim operacijama, turski odgovor bit će proporcionalan, odmjeren i odgovoran, napisao je turski ambasador u UN-u Feridun Sinirlioglu u pismu Vijeću.

– Cilj operacije bit će samo teroristi i njihova skrovišta, skloništa, utvrđeni položaji, vojna vozila i oprema, tvrdi Sinirlioglu i dodaje da su poduzete su mjere opreza kako bi se izbjegla kolateralna šteta na civilnom stanovništvu.

Turska svoju akciju opravdava člankom 51. Povelje UN-a koji se bavi individualnim ili kolektivnim pravom na samoobranu od oružanog napada.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.