Uzbuna unutar naučno-istraživačkog centra: Naučnici zabrinuti zbog zemljotresa na južnoj strani Etne!

U najvećem gradu na Siciliji, Kataniji, oglasila se uzbuna unutar naučno-istraživačkog centra. U Nacionalnom centru za geofiziku i vulkanologiju (INGV) zabrinuti su zbog zemljotresa na južnoj strani Etne, najaktivnijeg vulkana na svijetu.

Vulkanolog Boris Behncke, koji je zabilježio pomjeranje tla, zna da ovakvi potresi mogu značiti velike stvari za ljude koji žive u sjenci Etne, piše BBC.

Iznad Katanije, kao i mnogih drugih mjesta na istočnoj strani Sicilije, vatrena planina Etna, kako je nazivaju, uzdiže se kao stalna prijetnja nad svakodnevnim životom građana.

Behncke ističe da je Etna zasigurno trenutno najaktivniji vulkan na Zemlji. Kako kaže, čak i na udaljenosti većoj od 30 kilometara, vidljiva je prijetnja vulkana. Stoga zemljotresi u blizini Etne predstavljaju značajan rizik u ovoj seizmički aktivnoj regiji.

Na vrhu brda iznad sela Nicolosi, smještenom dvadesetak kilometara od podnožja Etne, danas stoji spomenik na mestu gdje je 1776. godine zaustavljen tok lave.

“Ovdje više nego bilo gdje drugo na Zemlji, snažno osjećate silu prirode. Toliko smo navikli na prirodne poremećaje koji, s jedne strane, čine da se divite prirodi, ali s druge strane okrećete se Visokom, Svevišnjem”, kazala je Marisa Mazzaglia koju je ekipa BBC-ja zatekla u selu Nicolosi na putu prema crkvi.

Rizik postaje sve veći prema vrhu Etne. Turisti koji obilaze vulkan kreću se u žičarama, posmatrajući nevjerovatne prizore koje je lava kroz historiju učinila ovom krajoliku. Na južnoj strani vulkana, na najvišoj tački do koje se mogu voziti turisti, izgrađeno je niz trgovina i restorana koji privlače ljude bliže vrhu.

Kada je 1983. godine rijeka lave tekla niz južnu stranu Etne, u potpunosti je sravnala prvi objekat s kojim se susrela, zgradu La Cantoniera. Alfio Carone, vlasnik restorana, priča kako je već 1985. godine ponovo izgradio restoran na istom mjestu.

“Sagradili smo novu konstrukciju preko još tople lave”, kazao je Carone.
Dok se mnogi vjerovatno čude ponovnoj gradnji restorana na tako opasnom mjestu, Carone kaže: “Već imamo bratsku vezu s ovim vulkanom i ovako živimo dobro”.

Nakon alarma u sjedištu INGV-a, vulkanolog Behncke je poslao e-mail Francescu Impellizzeri u Nicolosiju. Impellizzeri radi za Civilnu zaštitu i njegova naučna mjerenja će pomoći vulkanolozima da analiziraju moguće erupcije. Na ovaj način se donose mjere predostrožnosti i evakuacije naselja kako bi se zaštitili mještani i putnici na ostrvu.

Za Impellizzera, kao i mnoge druge, život u sjenci Etne posebno je složen i emotivan. Impellizzer je uvjeren da ljudi ne trebaju očekivati, kako kaže, božanska čuda u ovom dijelu Sicilije. Ipak, opasnost najaktivnijeg vulkana na svijetu stalno bdije nad stanovništvom ove italijanske regije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.