Valentin Inzko o ”trećem entitetu”

Inzko, Fena

Koliko je realno očekivati da će doći do revizije Daytonskog sporazuma prema kojem bi Hrvati u BiH dobili treći entitet, bilo je jedno od pitanja novinara Večernjeg lista upućenog visokom predstavniku Valentinu Inzku.

A odgovor je bio jasan i koncizan, bez ijedne riječi dileme je austrijski diplomata ponudio odgovor koji se nikako neće svidjeti Draganu Čoviću.

”Treći entitet nešto je potpuno nerealno. To je povremeno vruća tema za medije i često se za tim poseže u predizbornim kampanjama, ali jedini konkretan rezultat takvih aktivnosti povećane su tenzije. Takve sveobuhvatne promjene zahtijevale bi suglasnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

Bez izgleda

Jednostavno ne vidim da bi do toga moglo doći. U međunarodnoj zajednici nema razumijevanja za takav potez. Međutim, uvijek sam smatrao da ljudi trebaju biti izuzetno velikodušni jedni prema dugima. Tu mislim i na odnos prema Hrvatima.

Ali i na odnos Hrvata prema Srbima, na primjer, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje Srbi ne postoje u Ustavu, usprkos odluci Ustavnog suda koja je donesena prije sad već 10 godina”, rekao je Inzko.

Inače posljednjih mjeseci se sve češće i glasnije spominje opcija preustroja BiH prema kojem bi osim Federacije i RS-a, BiH dobila još jedan entitet na štetu Federacije. No ta je opcija ipak veoma malo izgledna.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.