Vanzemaljci, NLO i teorije zavjere: Šta krije misteriozna “Oblast 51”?

Američka vlada je tek 2013. godine i zvanično priznala da postoji “Oblast 51”, a sve do tada je bilo predmet glasina.

“Oblast 51” i dalje privlači pažnju ljudi širom svijeta i uvijek se nađe u nekim teorijama zavjere, bilo da se radi o vanzemaljcima i neidentifikovanim letećim objektima (NLO) ili pak o tajnim eksperimentima američke vojske.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država tek je 2013. godine javno priznala da “Oblast 51” postoji, a to postojenje i dalje krasi veo tajne i misterije. Međutim, ovo su neke stvari koje znamo o “Oblasti 51”.

1. Premda svi znamo taj region pod imenom “Oblast 51”, američka vlada je dodjelila objektu ime “Poligon za testiranje i trening u Nevadi” (Nevada Test and Training Range) u sklopu baze Nelis američkog ratnog vazduhoplovstva.

2. Baza je inicijalno izgrađena 1955. godine u svrhu testiranja špijunskog aviona U-2, koji je razvijen pod trajnim imenom “Project Aquatone”. Letjelica je sastavljana u Burbanku u američkoj državi Californija prije nego što je poslat u Nevadu na testiranje.

Oblast 51

3. Pored razvoja aviona U-2, u “Oblasti 51” razvijani su i druge letjelice za osmatranje i špijunažu, kao što je A-12. Taj avion je bio u mogućnost da se kreće velikim brzinama.

4. U-2 je mogao da dostigne visinu preko 21.000 metara, što je mnogo više od bilo kog aviona u to vrijeme, a A-12 je bio gotovo nevidiljiv za radare i mogao je da preleti SAD za nešto manje od jednog sata, kretajući se brzinom od 3.500 kilometara na sat.

5. Prema navodima CIA, ime “Oblast 51” nastala je od oznaka na mapi. Međutim, mjesto je dobilo nekoliko mjesta među kojima je i “Watertown”, koje je navodno nadjenuo nekadašnji direktor CIA Alen Dals, koji je rođen u mjestu Watertown u New Yorku.

6. Takođe, to postrojenje prate nadimci kao što su “Paradise Ranch” i “Dreamland”. Ime “Paradise Ranch”, odnosno u prijevodu  “Rajski ranč” skovano je kako bi ustanova zvučala primamljivije onima koji rade tamo.

7. Prije “Hladnog rata”, područje koje je sada poznato kao “Oblast 51” korišteno je za rudnike srebra i olova. Kada je počeo konflikt SAD i SSSR-a, vojska je preuzela udaljenu oblast i koristila je za testiranje oružja kao i za nuklearne probe.

8. Javnost nikada nije uspjela da posjeti oblast baze koja je konstantno pod stražom. Najbliže što su posjetioci mogli da stignu jeste ograda sa znakovima da je prilaz zabranjen. Čak je i avioprostor iznad baze zabranjen ukoliko nemate posebnu dozvolu da letite iznad.

Oblast 51

9. “Oblast 51” je 2019. godine privukla pažnju medija pošto je kreiran Facebook događaj pod nazivom “Opsada Oblasti 51 – ne mogu sve da nas spriječe”,

10. Prema istraživanju kompanije Galup iz 2019. godine, 68 ispitanika smatra da američka vlada zna više o NLO fenomenima nego što otkriva. Većina je takođe istakla da nikada nije vidjela nešto nalik vanzemaljskom brodu, dok 16 osoba tvrdi da jeste.

11. Jedna od mnogih teorija povezanih sa tim vojnim postrojenjem jeste da su upravo tu prevezeni ostaci vanzemaljske letjelice koja se srušila 1947. godine u Rozvelu. Navodno su dijelovi NLO-a prebačeni u “Oblast 51” kako bi vojska napravila vanzemljasku letjelicu.

12. “Oblast 51” je prvi put pomenuta u vezi sa vanzemaljcima 1989. godine poslije intervjua koji je dao navodno zaposleni u tom vojnom kompleksu. Robert Lazar je govorio za TV stanicu u Las Vegasu i tvrdio da “Oblast 51” čuva i izučava vanzemaljske letjelice i da je njegov posao bio da tu tehnologiju primjeni u vojne svrhe. Lazarov kredibilitet je pretrpio jak udarac, pošto su školski podaci pokazali da nije studirao na institutima za tehnologiju u Masačusetsu i Kaliforniji kao što je tvrdio.

13. CIA je zvanično potvrdila postojanje “Oblasti 51” tek 2013. godine, kada je ta agencija objelodanila dokumente u vezi razvoja aviona U-2 i A-12. Do tada, to postrojenje je bilo samo predmet glasina.

14. Poznato je da su u tom objektu testirane brojne letjelice 70-ih godina prošlog vijeka, a svi ostali navodi o eventualnoj vanzemaljskoj tehnologiji su i dalje misterija. “Oblast 51” je i dalje aktivna baza koja se bavi razvojem vojne tehnologije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.