in

Vatra se nezaustavljivo širi: Vojska na nogama, katastrofa na pomolu, vatrena stihija na Jadranu guta sve pred sobom!

Na poluotoku Pelješcu, nedaleko od Orebića, od jutros plamti požar trave i niskog raslinja kojega je dodatno razbuktala jaka bura.

Izgorilo je nekoliko objekata, a vatra se i dalje nezaustavljivo širi.
Požar je primijećen rano jutros u blizini mjesta Mokalo, na nepristupačnom terenu nedaleko od Orebića, a jaka bura spriječila je intervenciju kanaderima i dodatno rasplamsala vatru.

Zbog opasnosti po mjesto, evakuirano je 40-ak stanovnika Mokala, kao i turisti iz dva obližnja kampa koji su privremeno smješteni u Orebiću.

Vatrogasci iz Dubrovačko-neretvanske županije su na terenu i do sada su bili uspješni u odbrani kuća od vatrene stihije nošene burom, ali očekivanja su kako će požar gorjeti cijeli dan i kako će nastaviti u noć jer vremenska prognoza ne najavljuje mogućnost kiše na ovom području.

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika za pomoć u gašenju požara uz dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske, angažirane su i snage iz Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije.
U gašenje požara poslana je i vojska

“Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su u utorak, 25. septembra 2018. godine na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”, objavljeno je iz MORH-a.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 potvrdio je da se požar proširio prema Orebiću. Situacija je vrlo ozbiljna, vjetar je jak, mnogo je dima, stanje je teško.

“Oko 8 sati buknuo je požar na području Orebića uslijed jake, jake bure i nepristupačnog terena proširio se i prema gradu Orebiću”, rekao je Tucaković te dodao da su na terenu sve snage iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Rekao je da će na teren biti poslani i vatrogasci iz splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije, a u pripravnosti je i 100-njak vatrogasaca s kontinenta koji će biti u pripravnosti.

Situacija je dosta ozbiljna, puno je dima. Evakuirani su dva kampa i mjesto Mokalo. Požar se širi, puno je dima i dosta je situacija teška”, kazao je Tucaković. “Vatrogasci su od jutra dolje. Situacija je veoma teška. Molimo građane za suradnju i da slušaju upozoreja nadležnih službi”, rekao je Tucaković i dodao da su cijelo vrijeme u kontaktu s vojskom.
Na terenu je više vatrogasaca s opremom i vozilima iz susjednih mjesta i općina, a ako se bura tokom dana smiri, požar će pokušati ponovno gasiti kanaderi.

Ovo nije dobro: Trener Rome zabrinut zbog Edina Džeke

Robert Prosinečki govorio za srbijanske medije: Izjava koja je digla bh. naciju na noge