in

Vatrometom sa sarajevske Žute tabije večeras će biti obilježena 1442. hidžretska godina

Sa zalaskom sunca večeras nastupa Nova 1442. hidžretska godina. Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharem 1442. hidžretske godine je 20. avgusta 2020. godine.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau a.s. Tada je Božiji poslanik Muhamed bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Meku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Zamjenik reisu-l-ulme Enes Ljevaković je u hutbi pored ostalog kazao da je hidžra bila vrhunac žrtvovanja Muhameda a.s. i njegovih ashaba, koji su bili prisiljeni radi svoje vjere napustiti domovinu. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

– U ovom našem vremenu, žrtvovanje za vrijednosti vjere od nas ne traži da se iselimo iz svojih domova. Naprotiv. Danas se žrtvovanje iskazuje i dokazuje svojim ostankom u domovini, jačanjem veza sa domovinom i džematom – naglasio je Ljevaković.

Povodom nove 1442. hidžretske godine sa sarajevske Žute tabije nakon akšam namaza večeras će biti upriličen vatromet.

Također, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u četvrtak u Istiklal džamiji organizira i prigodno predavanje.

Predavanje će biti održano uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite i uz prisustvo ograničenog broja posjetilaca.

 

(Fena)

Policija istražuje slučaj: Opljačkana kuća u Jelahu!

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić: Imamo manjak zdravstvenih radnika i testova, to je trenutno najveći problem