in ,

Važna obavijest za Bošnjake u Norveškoj

Begova džamija, ilustracija

Važna obavijest iz Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Naime, od petka, 30. marta tekuće godine, džuma namaz će se klanjati sa početkom u 15h i tako će ostati tokom cijelog ljetnog računanja vremena.

U Kraljevini Norveškoj živi 16.613 bh. iseljenika i njihovih potomaka, od kojih je skoro 90% steklo norveško državljanstvo. Bosanskohercegovački iseljenici su dobro integrirani u Norveškoj, što potvrđuju visoki procenti njihove zaposlenosti, obrazovanja i životnog standarda.

Prema podacima Centralnog statističkog ureda Norveške iz 2013. godine, u toj zemlji je registrirano 16.613 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, od kojih su 13.232 rođene u BiH, a 3.381 su rođene u Norveškoj, čiji su roditelji rođeni u Bosni i Hercegovini. Osim toga, u Norveškoj su rođene i 1.124 osobe kojima je jedan roditelj porjeklom iz BiH, a jedan iz Norveške. Većina bh. useljenika porjeklom iz BiH u Norvešku su došli kao izbjeglice u toku rata 1992 – 1995. godine, najveći broj 6.215 je registrovan 1993. godine.

Velik broj Bošnjaka u ovoj zemlji

Prema podacima Centralnog ureda za statistiku Kraljevine Norveške, od 1992. do 2012. godine ukupno 10.399 državljana Bosne i Hercegovine steklo je (i) državljanstvo Norveške naturalizacijom, a zbog visoke cijene odricanja od bh. državljanstva, iseljenicima iz BiH je omogućeno sticanje državljanstva Norveške, uz zadržavanje i bh. državljansta.

Kroz različite programe podrške oko 3.500 osoba bh. porijekla vratilo se u BiH iz Norveške, a njihov povratak je bio najintenzivniji od 1996. do 2001. godine.

Useljenici iz BiH nastanjeni su u skoro svim dijelovima Norveške, u 269 od ukupno 428 općina, za razliku od drugih useljeničkih grupa koje su uglavnom skoncentrirane u Oslu glavnom gradu Kraljevine Norveške, i predstavljaju najveću useljeničku grupu sa prostora Evrope iz zemalja koje nisu članice EU, odnosno sa prostora bivše Jugoslavije.

Skandal u Italiji: Djevojka tužila Pjanića za zlostavljanje, a onda je istraga obustavljena!

Skandal u Italiji: Djevojka tužila Pjanića za zlostavljanje, a onda je istraga obustavljena!

Tači: Ukoliko Vučić pošalje vojsku na Kosovo, neće se vratiti ni jedan vojnik u Srbiju