VAŽNO SAOPĆENJE ZA SVE GRAĐANE! Postoje 2 tipa KORONA VIRUSA, evo koji je SMRTONOSNIJI I KAKO GA PREPOZNATI!

Vijesti

Iako je nova analiza 103 slučaja pokazala da se svijetom šire dva tipa novog koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) insistira na tome da “nema dokaza da se virus mijenjao”. Dakle, koliko tipova stvarno postoji i zašto je to uopšte važno?

Virusi uvijek mutiraju, posebno virusi RNA poput najnovijeg tipa koronavirusa. Kada se osoba zarazi koronavirusom, on se razmnožava u njenim disajnim putevima i uvijek prilikom toga dođe do nekoliko genetskih mutacija, piše New Scientist.

Dva tipa: L i S

Kad su Xiaolu Tang i njegove kolege sa Univerziteta u Pekingu proučavali virusni genom uzet iz 103 pacijenta, otkrili su zajedničke mutacije na dvije lokacije genoma. Tim je identifikovao dvije vrste virusa na temelju razlika u genomu: 72 se smatralo tipom L, a 29 je klasificirano kao tip S.

Prema drugoj analizi istih naučnika, tip L je najvjerovatnije nastao iz starijeg tipa S koji je stvoren kad je virus prešao sa životinja na ljude. Tip L se pojavio vrlo brzo nakon nastanka tipa S. Obe vrste virusa dominiraju pri trenutnoj epidemiji, a činjenica da je tip L više rasprostranjen sugeriše da je agresivniji od tipa S.

“Čini se da postoje dva različita tipa”, rekla je genetičarka Ravinder Kanda sa Univerziteta Oxford Brookes u Velikoj Britaniji. “Tip L je možda agresivniji u smislu širenja, ali još ne znamo šta te temeljne genetske promjene znače za težinu bolesti”, objasnila je.

“Razlike su premalene”

Virolog Ian Jones sa Univerziteta Reading u Velikoj Britaniji kaže kako su razlike između ova dva tipa toliko malene da se oni i ne mogu smatrati zasebnim “vrstama”. Dodao je kako ove genetske razlike ne bi trebale da utiču na proizvodnju proteina, odnosno na način na koji virus djeluje ili simptome koje uzrokuje. Ukratko, smatra Jones – jedan tip nije smrtonosniji od drugoga.

“Virus je u svakom značajnom pogledu onakav kakav je bio kad se prvobitno pojavio”, kaže Jones. Studija koju su proveli Tang i njegove kolege za sada samo sugeriše da postoji neka genetska raznolikost virusa, ali da to ne znači nužno da se on mijenja.

U narednim godinama može mutirati kao i gripa

Naime, studija se bazirala na 103 slučaja. Veća internetska baza podataka uporedila je rezultate u 166 slučajeva. Obje analize su kap u okeanu od 100.000 službeno prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom. Tako da sada ne možemo sa sigurnošću znati koliko se mijenja ovaj novi tip virusa.

Jones napominje da možemo očekivati ​​pojavu većeg broja tipova. Epidemiolozi se uglavnom slažu da je jednom kada je osoba zaražena koronavirusom malo vjerovatno da će se ponovno zaraziti – osim ako virus toliko mutira da opet nadjača odbranu imunološkog sastava. Slična se stvar događa sa sezonskom gripom; svake se godine pojavljuju nove varijante kojima se ljudi mogu zaraziti bez obzira jesu li preboljeli gripu u prošlosti.

“Ovakav isti obrazac mogli bismo vidjeti kod koronavirusa u narednim godinama. Ne smatram da ćemo ga uskoro iskorijeniti”, dodao je Jones.

Leave your vote