Večeras će se desiti BREXIT, a čelnici EU objasnili su šta to znači za cijelu Evropu

EU će početi novo poglavlje nakon izlaska Britanije kao jedinstvena snaga u globalnim pitanjima od klimatskih promjena do tehnološke preobrazbe, i neće imati manje mogućnosti zbog Brexita, izjavila je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Naše iskustvo nas je naučilo da snaga ne leži u sjajnoj izolaciji, nego u našoj jedinstvenoj zajednici”, kazala je ona na zajedničkoj pres-konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i čelnikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem u povodu Brexita.

“Nigdje u svijetu ne možete naći 27 zemalja s 440 miliona ljudi koji govore na 24 jezika, da se oslanjaju jedni na druge, rade zajedno, žive zajedno. Neka niko ne dvoji – izazovi s kojima je Europa suočena i mogućnosti koje može iskoristiti nisu se promijenili zbog Brexita.”

Po njezinim riječima, Brexit je ponudio 27 preostalih članica EU-a priliku koja se javlja “jednom u generaciji” da osiguraju da Europa bude predvodnica u izazovima od klimatskih promjena, digitalne revolucije, upravljanja migracijama do građenja snažnog partnerstva diljem svijeta.

Michel je rekao da što se više Britanija udalji od pravila i regulacija EU-a nakon Brexita, to će imati manji pristup jedinstvenom tržištu.

“Što se više Britanija udalji od standarda EU-a, to će joj manji biti pristup jedinstvenom tržištu.

Von der Leyen, Michel i Sassoli poručili su na tiskovnoj konferenciji da Unija želi imati najbolje moguće odnose s Velikom Britanijom nakon Brexita, ali da oni neće zamijeniti benefite članstva.

Također su rekli da će se EU sada fokusirati na borbu protiv klimatskih promjena i unapređenje digitalizacije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.