Veliki neprijatelj Recepa Tayyipa Erdogana na sveopće iznenađenje stiže u Sarajevo: Ovo niko nije očekivao!

Ahmet Davutoğlu, bivši premijer Turske potvrdio je dolazak na 10. međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum 2019. koja će se od 17. do 19. aprila održati u glavnom gradu BiH.

Tokom ranijih posjeta SBF-u profesor Davutoğlu je govoreći o regionalnoj saradnji kazao da ako se sve balkanske nacije ujedine, mogu postati atraktivne.
„Ali, ako nisu ujedinjene, previše su male da budu kritični sektori u regiji. Moramo ojačati predanost regiji, biti efikasni i pragmatični. Naša regija ima potencijal, a na nama je da razvijemo perspektivu”, kazao je, između ostalog, tokom ranijih posjeta Davutoğlu.

Inače, povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope sa ostatkom svijeta i uspostavljanje infrastrukture koja će olakšati građenje ekonomskih i drugih veza teme su o kojima će se govoriti na 10. SBF-u.

Pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sarajevo Business Forum organizuju Bosna Bank International (BBI) i Islamska razvojna banka (IsDB) u suradnji sa brojnim međunarodnim, regionalnim i domaćim partnerima.

Prošlogodišnjem SBF-u prisustvovalo je preko 1.800 osoba, uključujući i 370 akreditovanih novinara, a održano je i više od 365 B2B poslovnih sastanaka.

Podsjetimo, turski premijer Ahmet Davutoglu podnio je u maju 2016. godine svoju ostavku na funkciju predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), čime je otvorio put i za smjenu s mjesta premijera.

Ovaj potez stigao je nakon njegovog žestokog sukoba sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.
Na konferenciji za medije nakon sastanka vodstva AKP-a u Ankari Davutoglu je tada izjavio kako se na ovaj potez odlučio nakon ‘konsultacija s predsjednikom i onima čijim stavovima vjeruje’, ali je ipak dodao kako to ‘nije njegova odluka nego nužnost’, prenio je tada turski Hurriyet.

Između Davutoglua, poznatog po svom pragmatičnom pristupu, i agresivnijeg Erdogana ubrzo su nastale nesuglasice, od pitanja odnosa s Evropskom unijom i rješavanja sukoba s kurdskim separatistima, do tadašnjeg Davutogluovog imenovanja lokalnih vođa stranke.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.