Veliki problemi zbog izjave nane Fate Orlović

Veliki problemi zbog izjave nane Fate Orlović

Predstavnici organizacija koje zastupaju Bošnjake na području općine Bratunac, u Podrinju i u Bosni i Hercegovini, saopćili su danas da nikada nisu čuli da je potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić sugerisao ili predlagao bilo koje drugo rješenje “slučaja Fate Orlović”, osim uklanjanja crkve iz njene avlije u Konjević Polju.

“Zbog toga, odbacujemo sve neistine kojima se atakuje na ličnost i politički rad gospodina Salkića, koji se godinama dostojanstveno bori za prava Bošnjaka povratnika na postoru cijelog bh. entiteta RS-a”, navodi se u saopćenju tih organizacija.

Svjedoci su, dodaju, da je upravo Salkić u više navrata učestvovao u fizičkoj zaštiti Fate Orlović kao i njene imovine, da je taj problem delegirao prema višim nivoima vlasti, te da je učinio sve da se o ilegalno izgrađenoj crkvi upoznaju sve međunarodne organizacije i institucije u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

”Bezidejnim spletkarošima poručujemo da to u Bratuncu neće uspjeti”

“Niz je aktivnosti gospodina Salkića, kojim je pokušavao da isposluje izmještanje crkve iz Konjević Polja, a sve s ciljem da se poštuju prava povratnika, njihovo pravo na privatno vlasništvo, te da se gradi suživot i bolji međuljudski odnosi na području opštine Bratunac. Njegove aktivnosti i predani rad, nisu nailazili na razumijevanje entitetske vlasti. Zbog svega navedenog, odbacujemo iznošenje neistina i uvreda na račun gospodina Salkića, te gnusnih laži o njegovoj ulozi u ‘slučaju Fate Orlović'”, navodi se u saopćenju.
Neće dozvoliti, ističu, da se “ovaj važan slučaj baca u političko blato, te da se preko borbe Fate Orlović pokuša blatiti ime Ramiza Salkića, a u čemu primitivno učestvuju nezajažljivi pojedinci, čiji je krajnji inteletkualni i politički domet spletkarenje i smutnja“.

“Za nas je neprihvatljivo da se na ovakav način pokuša unositi razdor među Bošnjake Bratunca, po istom receptu kao što je već urađeno u Srebrenici i Zvorniku. Bezidejnim spletkarošima poručujemo da to u Bratuncu neće uspjeti”, navodi se u saopćenju.
Naglašavaju da su zajedno uspjeli učiniti Bratunac jednom od najuspješnijih priča pocesa povratka u Bosni i Hercegovini.

Ponovo pozivaju sve nadležne institucije, kao što su činili i do sada, da se učine svi napori, te da se izmjesti ilegalno izgrađena crkva iz avlije Fate Orlović u Konjević Polju i nastavi izgradnja dobrih odnosa na tim prostorima.

“Takođe pozivamo nanu Fatu da ne dozvoli više da bude predmet zloupotrebe i manipulacije od nedobronamjernih ljudi koji na tuđoj muci žele steći političku i medijsku slavu”, navodi se u saopćenju, koje su potpisali predstavnici organizacija porodica šehida, RVI, te demobilisanih boraca ARBiH, Udruženja žena Podrinja, Preživjeli logoraši Bošnjaci Bratunca, Udruženja Naše sjećanje, Bošnjačka zajednica kulture Preporod, MDD Merhamet, Udruženja Održivi povratak, MIZ Bratunac, predsjednik SO Bratunac, zamjenik Načelnika općine Bratunac, Mjesne zajdnice Konjević Polje i Udruženja Jadar.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.