VEOMA LOŠE VIJESTI Stiže velika promjena za penzionere, ništa više neće biti isto…

Aljović penzionerima ne može obećati da će isplate penzija, kao što je to do sada bio slučaj, biti tačno svakog 5. u mjesecu

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojih je trenutno 421.295, bi januarske penzije trebali dobiti isplatom iz budžeta FBiH prema bankama i poštama, a ne kako je do sada slučaj preko Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje. Razlog je što Zavod PIO FBiH od 1. januara 2020. godine dobiva status budžetskog korisnika.

Alija Aljović, pomoćnik federalnog ministra finansija u Sektoru za budžet i javne rashode za Faktor je kazao kako će se sve učiniti da se i dalje penzije isplaćuju svakog petog u mjesecu.

– Od 1. januara 2020. godine Federalni zavod penziono-invalidskog osiguranja dobija status budžetskog korisnika. To podrazumijeva da će se svi prihodi po osnovu doprinosa, prije svega uplaćivati na Jedinstveni račun trezora budžeta Federacije BiH, a onda s druge strane isplate po osnovu penzije, ali naravno i drugi materijalni rashodi Zavoda PIO, će se isplaćivati iz budžeta. Ministarstvo finansija, odnosno Vlada FBiH je utvrdila i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta, kojim su definirali da će isplate penzija imati drugi prioritet, odmah nakon servisiranja unutrašnjeg i vanjskog duga – govori Aljović.

– Tako s aspekta isplata iz budžeta to predstavlja prioritet u izvršavanju budžeta. Jer najvećim dijelom vanjski dug se izmiruje direktno s računa Uprave za indirektno oporezivanje, tako da, ako isključimo servisiranje unutrašnjeg duga, isplata penzija je taj prvi prioritet iz budžeta – kaže Aljović.

Na upit hoće li penzioneri i kroz novi način isplate dobivati penzije svakog petog u mjesecu, rekao je kako će svakako pokušati osigurati da ta dinamika ostane nepromijenjena.

– Mislim i uvjeren sam da ćemo u tome i uspjeti. Nama je prioritetno u ovom završnom periodu osigurati sve tehničke pretpostavke da uplata doprinosa u budžet FBiH započne bez problema, a isto tako da stvorimo sve tehničke pretpostavke da isplata penzija također se odvija bez problema iz budžeta FBiH. Pezioneri će penzije za decembar dobiti iz Zavoda PIO, a penzije za januar praktično će dobiti iz budžeta u februaru – rekao je Aljović, piše Faktor

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.