Video: Bosanski brdski konj u Sloveniji

Video: Bosanski brdski konj u Sloveniji

Posljednje Zabava

U Zagorju ob Savi u selu Rtiče nalazi se ergela bosanskih brdskih konja Planido, čiji su vlasnici porodica Dolinšek. Anton Dolinšek je predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskih brdskih konja.

U drugoj polovini aprila (zavisno od vremenske prognoze) planiramo posjetili ergelu Planido, upoznati se sa aktivnostima oko očuvanja pasmine bosanskog konja kojeg danas ima svega 100 u organizovanom uzgoju.

Prije 100 godina na području BiH je bilo oko 600 hiljada takvih ili sličnih konja, saopšteno je iz Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije.

Ergela Planido se trudi da se očuva jedinstvena pasmina bosanskih konja koji su izdržljivi, otporni, odličnog zdravlja i konstitucije, okretni i poslušni. Naročito su dobri u planinskim predjelima jer imaju siguran i stabilan korak na slabim putevima.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u posjeti ergeli Planido i da s tim podupremo rad i plemenitu djelo porodice Dolinšek. Svi zainteresirani prijavite se na službenu e-adresu Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije – [email protected]

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.