Video: Ovako slave Bosanci i Hercegovci u Sloveniji

Povodom 25. godišnjice Društva Ljiljan, održano je veliko i sjajno Bosansko sijelo u Dvorani Medvode sa početkom u 19h. Bio je to događaj za pamćenje o kojem će se u bh. dijaspori u Sloveniji pričati još dugo dugo.

Sav prihod od sijela će biti namjenut kao donacija društvu za potrebe djelovanja svih sekcija Društva Ljiljan. A sama atmosfera bila je fantastična, a iz Ljubljane su nam ovog vikenda stigle slike koje nas uvijek obraduju.

Lijepo je vidjeti Bosance i Hercegovce izvan domovine, kako se drže jedni drugih i zajedno provode svoje vrijeme. Ovom prilikom, portal BHDijaspora.net našim dragim Ljiljanima iz Maribora želi sretan rođendan i još puno godina dobrog zdravlja, sreće i veselja.

Društvo Liljan je nevladina organizacija osnovana 1992. godine. Njena važnost za naše zemljake u Ljubljani, ali i cijeloj Sloveniji je velika. Cilj je da se Bosanci i Hercegovci pomognu i da se aktivnostima ovog Društva odnosi dvije zemlje, BiH i Slovenije, dodatno poprave.

Veliki broj ljudi bh. porijekla danas žive u Sloveniji

Teško je utvrditi tačan broj bh. iseljenika u Sloveniji, jer je veliki broj bh. imigranata došao u Sloveniju u periodu od 1961. do 1985. godine. Radi se o oko 40.000 osoba koje već generacijama žive u Sloveniji i čija djeca, državljani Slovenije, predstavljaju drugu i treću generaciju bh. imigranata.

Procjene su da u Sloveniji živi oko 150.000 bh. iseljenika, uključujući rođene u Sloveniji i njihove potomke, odnosno drugu i treću generaciju bh. iseljenika, a Statistički ured Republike Slovenije registrirao je 97.142 osobe rođene u BiH, što ne obuhvata njihove potomke rođene u Sloveniji od ovog broja 64.069 ima i slovenačko državljanstvo.

Iako Zakon o državljanstvu Republike Slovenije, kod sticanja slovenačkog državljanstva, predviđa odricanje od prethodnog državljanstva, postoje brojni slučajevi kada odricanje nije obavezno, navodi se u službenim podacima države Bosne i Hercegovine.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.