Tešanj

Video: Pogledajte kako se vehabije u BiH pripremaju za terorizam

Vijesti

Nakon što je Dragan Čović upoznao Brisel sa namjerama bošnjačkih stranaka da u Bosni i Hercegovini uspostave kalifat, njemu odani mediji su upoznali javnost sa “vehabijskim kampovima za indoktrinaciju i vojnu obuku maloljetnika”, prenosi Faktor.

Istraživački tim portala Dnevnik.ba šokirao javnost Istraživački tim portala Dnevnik.ba šokirao javnost

“Istraživački tim Dnevnik.ba” je istraživao po YouTubeu i tu su otkrili šokantan video. Organizacija “Asker”, koju je “istraživački tim” detektirao kao “vehabijsku”, vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece u rasponu od devet do 17 godina!

”Na snimci vehabije dječacima daju poduke iz Islama te ih izvode na otvoren prostor gdje dječaci vrše vježbe identične vojničkim pripremama. Da ne bude zabune da se radi o vojničkom uvježbavanju, pokazuje i logo “nevladine udruge” Askeri koja je napisana u obliku sablje. Čitav program “Zimskog kampa” osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, zatim tjelesne pripreme na poligonu, a zatim se dječake uči borilačkim vještinama”, pojašnjava nam “istraživački tim” i otklanja svaku dilemu u vjerodostojnost njihovog Youtube istraživanja.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=969&v=YzXq1L2q_90

Sporno je i suspektno, naravno, najprije islamsko podučavanje djece. Uz pretpostavku da su članovi “istraživačkog tima” autohtoni nosioci evropskih vrijednosti, dovesti u pitanje njihovu procjenu neusklađenosti prakticiranja islama i izučavanja te religije sa vrijednostima Evropske unije je suludo.

Na “šokantnom snimku” djeca pušu balone, rade sklekove, jedu čokoladu, džogiraju, utrkuju se, kao u “Igrama bez granica”, ko će brže prenijeti automobilsku gumu sa jedne tačke na drugu, sve to popraćeno cikom i smijehom. Dakle, klasična vojna obuka, zaključuje pronicljivi “istraživački tim Dnevnik.ba”.

Puhanje balona kao integralni dio vojne obuke

Nisu lukave “vehabije” uspjele zavarati “istraživački tim” činjenicom da djeca ne nose oružje, pa čak ni replike oružja ili bilo šta što bi moglo sugerirati postojanje elemenata vojnog obučavanja.

– Jedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje. Ali i bez oružja, činjenica da se dječake postrojava u vojne formacije, problematična je s više aspekata – zaključuju “istraživači”.

Sa kojih je to aspekata problematično postrojavanje djece u ono što “istraživački tim” naziva “vojnom formacijom”, ostavili su čitateljima na razmišljanje.

Klasična vojna formacija djece sa punom ratnom opremom

“Istraživački tim” nije uspio doći do informacija da li “vehabijsko-selefijski pokret Asker” ima ovlaštenje voditi djecu na obuke ili provoditi vrijeme sa djecom i da li roditelji djece znaju u kakvu vrstu kampa djeca idu, ali zaključuju da organizatori svoje aktivnosti uopće ne kriju jer su sami objavili šokantni snimak na kojem djeca trče i izučavaju islam.

Ovo “istraživanje” je oduševilo medije u entitetu RS, koji su objeručke kao neupitnu prihvatili tezu o postojanju vojnog kampa kraj Tešnja. Za razliku od “Srbske časti”, djeca sa priloženog snimka zaista izgledaju zastrašujuće i apsolutno ne postoji prostor za sumnje da se radi o klasičnoj vojnoj formaciji u nastajanju.

Ovo “istraživanje”, kao i pokušaj Dragana Čovića da Brisel uvjeri u “kalifatske namjere” Bošnjaka, savršeni su pokazatelji opravdanosti političkih ciljeva kojima teže. Ukoliko su ovo argumenti na osnovu kojih zastupaju svoje teze, bilo kakav protuargument je suvišan.

Leave your vote

1 razmišljanje na “Video: Pogledajte kako se vehabije u BiH pripremaju za terorizam

  1. Pa gospodo draga ko daje take budalestine.To moze snimiti bilo ko samo da blati drugi narod.Budite pametni kome to donosi buducnost.Ako to postoji treba iskorjeniti i dajte jednom mir da narod zivi nije vazno koje.Najbolje bi bilo dase zabrani facebook . Umirite glave pozdrav svima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.