Vlada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se o današnjem događaju u Haagu

Posljednje Vijesti

Upoznati smo s današnjom presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Sjedinjene Američke Države podržavaju važan rad ovog Suda i poštuju njegovu presudu, navodi se u saopštenju Vlade Sjedinjenih Američkih Država preko Ambasade u BiH, povodom presude u slučaju “Prlić i drugi”.

“Današnja presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, navedeno je u saopštenju.

“Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana”, stoji u saopćenju Ambasade SAD povodom presude u slučaju “Prlić i drugi”.

Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće zaključilo je da je udruženi zločinački pothvat postojao, da je postojao međunarodni oružani sukob uz umiješanost Hrvatske kao i stanje okupacije odbacujući žalbe obrane te da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo vojno opravdano prihvaćajući žalbe obrane.

U pogledu žalbenih osnova obrana šestorice kojima su se osporavali ciljevi udruženog zločinačkog poduhvata i učestvovanja hrvatskog državnog vrha u udruženom zločinačkom poduhvatu Žalbeno vijeće utvrdilo je da nisu pokazali da je prvostepensko vijeće pogrešno interpretiralo relevantne dokaze ili pogriješilo u donošenju zaključaka”. Žalbeno vijeće zaključilo je da obrane nisu pokazale da je prvostepensko vijeće počinilo “pogreške pravne ili činjenične prirode” u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata i uloge Hrvatske.

Žalbeno vijeće odbilo je većinu žalbenih osnova obrana šestorice Hrvata, a uvažilo je nekoliko zbog kojih ih je primjerice oslobodilo krivnje za pojedina ubistva i razaranja te za neka saznanja o zlostavljanjima i zaraobljavanjima.

Vijeće je uvažilo i neke žalbene osnove tužilaštva pa je zaključilo da je prvostepensko vijeće primjerice trebalo utvrditi i komandnu odgovornost optuženih osim što je razmatralo njihovu krivicu u okviru udruženog zločinačkog poduhvata. No odbilo je zahtjeve tužilaštva da izrekne presudu po točkama za koje je prvostepensko vijeće oslobodilo šestoricu.

Prvobitna optužnica protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića potvrđena je 4. marta 2004., a druga izmijenjena optužnica je podnesena 11. juna 2008. i postala je važeća optužnica. Pomenuta šestorica dobrovoljno su se predali Haškom sudu 5. aprila 2004. godine. Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.