in ,

Vladimir Putin izjavom iznenadio muslimanski svijet: “Islam i pravoslavno hrišćanstvo imaju iste vrijednosti…”

Islam je druga po veličini religija u Rusiji iza pravoslavnog hrišćanstva i očekuje se da će se rusko muslimansko stanovništvo udvostručiti u narednih 15 godina.

Pravoslavno hrišćanstvo i islam zasnivaju se na istim osnovnim vrijednostima, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju na vjerskoj konferenciji u Kirgistanu.

Konferencija, pod nazivom “Pravoslavlje i islam – religije mira”, imala je za cilj da promoviše međuetnički i međureligijski dijalog između Rusije i Kirgistana.
“Islam i pravoslavno hrišćanstvo, baš kao i druge svjetske religije, zasnivaju se na temeljnim humanističkim vrijednostima od trajnog značaja – na milosti i ljubavi prema bližnjima, pravdi i poštovanju ljudskih bića”, rekao je Putin, prenosi “Moskow times”.

Govor koji je na konferenciji pročitao ambasador Rusije u Kirgistanu Nikolaj Udovičenko podstiče saradnju između vladinih agencija i vjerskih organizacija radi jačanja “građanskog mira i dogovora” između dvaju zemalja.

Ruski predsjednik je dodao da je “ključno” da se te veze sačuvaju za buduće generacije i da se “(pojača) uloga vjerskih organizacija u zaštiti i unapređenju duhovnih, moralnih i porodičnih vrijednosti”.

Islam je druga po veličini religija u Rusiji iza pravoslavnog hrišćanstva i očekuje se da će se rusko muslimansko stanovništvo udvostručiti u narednih 15 godina. Većina stanovništva Kirgistana su muslimani – prenose Nezavisne.

Senad Avdić kod imenjaka Hadžifejzovića oderao političare u BiH: “Šta Bakir čeka, Srbe u NATO?! O kojem bošnjačkom jedinstvu pričaju?”

Pogledajte snimak: Armija Republike Bosne i Hercegovine na Vojnoj paradi u Parizu povodom Dana pobjede nad fašizmom