Vlast još nije formirana. Kako sada stvari stoje možda je i bolje da je nemamo

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Naslov: Vlast još nije formirana. Kako sada stvari stoje možda je i bolje da je namamo

Čini se da situacija po pitanju slaganja vlasti u BiH nikad nije bila kompliciranija.
Od izbora je prošlo skoro pola godine, pobjednici su poznati, ali vlasti nema.

Komplikacije su počele odmah nakon objave izbornih rezultata. SDA izašla kao pobjednik izbora, ali činilo se da je to pirova pobjeda. Niti jedna druga stranka iz FBiH u tom trenuku nije htjela ni da pregovara, a kamoli da uđe u vlast s ovom strankom.

Danas je situacija nešto drugačija.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović od početka je, kako je kazao, držao pruženu ruku prema svima. Posebno zbog dešavanja u RS gdje je Milorad Dodik, faktički politički vlasnik ovog entiteta, rasturio svu opoziciju. HDZ je već ranije okupio sve što iole liči na hrvatski stranku.

Samo je, uvjetno rečeno, bošnjačka komponenta ostala razuđena. Ali ne dugo.

Moglo bi se raći da je Izetbegović pametnim čekanjem došao na svoje. Danas nepostoji stranka koja se nije pojavila u Centrali SDA u Sarajevu na pregovorima. Većina njih, osim Naše stranke i SDP-a djelimično, imala je iste stavove kao i dojučerašnji neprijatelji iz SDA.

U svoje redove je Izetbegović već privolio ili bolje reći kupio Nezavisni blok. A-SDA, PDA i SBB bili su na pregovorima i postigli “visoku saglasnost”. DF je jučer nagovijestio da bi mogao početi pregovore odnosno odgovoriti na bezbroj poziva koje su dobili od SDA.
SDP će tokom vikenda donijeti odluku šta činiti.

Zanimljivo je da je Izetbegović danas izjavio da nema ništa protiv da sve nabrojane stranke uđu u vlast jer bi tako reforme išle brže.

Ipak, postavlje se pitanje ko će biti opozicija?

Trenutno su stranke koje izgledaju opozicione vrlo slabih kapaciteta, a one koje iole imaju snagu već su duboko zaronile glave u skute vlasti koju će voditi SDA.

Šta to znači?

U suštini da bi svaka odluka koju vlade donesu u parlamentima prolazile bez ikakve kritike ili s kritikom koju niko ne čuje.

Dakle, vlast bi mogla donijeti odluku o raznim nametima, poskupljenjima, zapošljavanju podobnih…a da niko to ne osporova.

(Bhdijaspora.net)