Vlasti TK traže da se utvrdi ko je kriv za smrt porodilje i da se najrigoroznije kazni

Podsjećamo: Belma Isić je preminula neposredno nakon poroda, a njen suprug Elmir je objavio potresan status i optužio uposlenike Klinike za ginekologiju i akušerstvo za njenu smrt.

U prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona održana je pres-konferencija o situaciji na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra, s posebnim osvrtom na posljednji tragični događaj i smrt 20-godišnje Belme Isić, koja je preminula nakon poroda.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović zatražio je od nadležnih organa da pronađu krivca i da ga najrigoroznije kazne.

– Pozivamo i sve druge građane koji su imali neugodnosti u prethodnom periodu da nam se obrate. Neka ne šute – poručio je Vujović.

Vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla, prof. dr. Vahid Jusufović ističe kako problem na Klinici za ginekologiju i akušerstvo nije od jučer i da traje bezmalo 30 godina.

– Imali smo tuče, lažne optužbe, dolaske policije… I jučer je bio inspektor Policijske uprave TK, koji je izuzeo dokumentaciju. Mi smo formirali komisiju i saslušali 20 osoba koje su u tim kritičnim danima bile na Klinici. Odgovorno tvrdim da se ovakvim događanjima napokon mora stati ukraj, pa makar krenuli i od nule – kazao je Jusufović.

Belma Isić je preminula neposredno nakon poroda, a njen suprug Elmir je objavio potresan status i optužio uposlenike Klinike za ginekologiju i akušerstvo za njenu smrt. Belmi će danas u Lisovićima kod Srebrenika biti klanjana dženaza, a iza nje je ostao tek rođeni sin Imran.

Medicinsko osoblje koje je bilo na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u vrijeme njenog prijema, poroda i postporođaja, njih 20, dalo je izjave, a Tužilaštvo TK je formiralo predmet. Za sada niko ne želi prejudicirati daljnje odluke, ali je istaknuto kako je obdukcijski nalaz dostavljen i da, ukoliko se utvrdi odgovornost, krivci moraju biti sankcionirani.