in

Vodeći jevrejski rabin upozorava: Antimuslimanskim zakonima Evropa se vraća u mračni srednji vijek

Rabin Pinčas Goldšmit (Pinchas Goldschmidt), predsjednik Evropske konferencije rabina, upozorio je da Evropa uvođenjem serije antimuslimanskih zakona srlja u mračni srednji vijek.

– Šta je to postala Evropa? Novi zakoni koji na meti imaju muslimane podsjetnik su vremena kada su maskirani svećenici otimali nevinu jevrejsku djecu i zatvarali ih u manastirima da bi ih “spasili” od ulaska u pakao. U našem slijepom nepovjerenju prema vjerskim razlikama vraćamo se u srednji vijek. Tada je jedini model integracije bio nasilna promjena vjere manjina u vjeru većine – napisao je rabin Goldšmit.

On je oštro osudio novi zakon koji je u Danskoj naložio da djeca “koja žive u getu” moraju sedmično 25 sati biti odvojena od roditelja i pohađati obuku iz “danskih vrijednosti”.

– A u “danske vrijednosti” spadaju i božićna i uskršnja tradicija te časovi jezika tog naroda. “Reguliranjem” života u ovakvim susjedstvima vlada se nada da će “vesternizirati” djecu i ugraditi ih u dansku sekularnu kulturu i društvo. Oni ove mjere doživljavaju kao “zaštitu” većine na račun manjine. Ali rigorozne kazne za nepoštivanje ovog zakona ukazuju na netoleranciju za bilo kakav model stranog učenja, religijskog obrazovanja i kulturne razlike – napisao je rabin Goldšmit.

Posebno je naveo da sankcije pogađaju one s malim primanjima koji bi mogli ostati i bez zdravstvenog i socijalnog.

– Činjenica je da je to predominantno muslimansko stanovništvo i da takve mjere danske vlade samo pothranjuju razvoj ekstremističkih ideologija – ustvrdio je on.

Danska nije jedina, nastavio je on. Naveo je i da su u Austriji i Belgiji predložene mjere kojima se ograničava klanje životinja po judeizmu, da su u nizu država, uključujući Francusku i Norvešku, zabranjena pokrivanja glave iz vjerskih razloga, a u Bavarskoj i Italiji razmatra se uvođenje raspela u javnim ustanovama.

– Mi pod hitno moramo naći efektivnija rješenja kojima ne tjeramo od sebe ljude prema tome jesu li druge vjere ili dolaze iz neke druge države – naglasio je on.

Upozorio je da su u 15. stoljeću u katoličkoj Španiji prvo uvedene određene restrikcije protiv Jevreja, a da se sve završilo nasilnim pokrštavanjima i protjerivanjima.

Izvlačeći dalje lekcije, on je podsjetio da su oni što su nasilno natjerani da promijene vjeru i njihovi potomci bolje poznavali Bibliju nego “obični” katolici.

– To je rezultiralo pojavom protestantizma i katoličanstvo je izgubilo predominantnu poziciju u Evropi.

Ni u pravoslavlju nije bilo drugačije.

Carska Rusija, piše dalje Goldšmit, represijom i diskriminacijom pokušala je “riješiti jevrejski problem”. Kao odgovor, ogroman broj jevrejskih intelektualaca pridružio se boljševičkoj revoluciji i gotovo da su uništili rusko pravoslavlje i tu kulturu.

Vodeći rabin Evrope upozorio je i da sigurnosne mjere koje se poduzimaju u borbi protiv terorizma ne smiju biti iskorištene za kršenje temeljnih ljudskih prava.

– Mi moramo biti pametniji i nalaziti bolja i mudrija rješenja. Evropa se mora probuditi i odbraniti od otrova rasizma i vjerske diskriminacije koji pogađaju sve nas, bez obzira na to koje smo rase, vjere, nacije. Prije nego što bude prekasno – zaključio je Pinčas Goldšmit, predsjednik Evropske konferencije rabina – prenosi Avaz.

Vinarija iz Žepča Ivanu Rakitiću poklonila nešto što će pamtiti cijelog života!

Jedan od najpoznatijih bh. Youtubera oprao na ruke političare u BiH kao niko do sada: Pare nisu problem, para nema!