Vraća se 1.200 bh. građana iz inozemstva

Naglašeno je da je Ministarstvo svjesno da nije bilo u mogućnosti, u datim okolnostima, izaći u susret svim bh. državljanima kojima je bila potrebna pomoć države

Ministarstvo vanjskih poslova BiH omogućilo je povratak više od polovine građana koji su iskazali namjeru za povratak u domovinu tokom pandemijske krize COVID-19 .

Sumirajući preliminarne rezultate Štaba za krizne situacije MVP-a BiH, uspostavljenog prije dva mjeseca (15. marta 2020. godine) u odgovoru na globalnu pandemiju, konstatirano je da su, usprkos izazovnom zdravstveno-epidemiološkom okruženju, ali i kompleksnom političkom stanju, ostvareni više nego zadovoljavajući učinci u sferi funkcioniranja Ministarstva u specifičnim okolnostima, koordinacije međunarodne pomoći te repatrijacije naših državljana iz inozemstva, ali i stranih državljana iz BiH u njihove matične zemlje.

Ministrica Bisera Turković posebno je istakla rad Tima za krizne situacije unutar Štaba koji je, zajedno s diplomatsko-konzularnom mrežom, iznio veliki teret koordinacije s bh. građanima koji su se našli u nezavidnoj situaciji u inozemstvu tokom pandemijske krize.

Na otvorene kontakt linije koje su stalno radile, samo u sjedištu odgovoreno je na više hiljada upućenih e-mailova i telefonskih poziva, pri čemu su uposlenici nastojali izaći u susret sugrađanima u inozemstvu ali i stranim državljanima koji su se u vrijeme krize zadesili u BiH.

U bliskoj saradnji i iskazanom zalaganju, koje je u prvom redu ispoljeno od Ministarstva sigurnosti BiH, ali i ostalih nadležnih institucija na svim nivoima vlasti, Tim za krizne situacije uspio je organizirati povratak 1.210 bh. državljana iz inozemstva od ukupno 2.134, koliko ih je izrazilo želju za povratak s različitih destinacija u svijetu.

U isto vrijeme, organizirano je izmještanje 976 stranih državljana iz BiH, tako da je napravljen i određeni balans kako se ne bi preopteretio rad naših zdravstveno-epidemioloških ustanova u vrijeme pandemije.

Poseban senzibilitet i napor iskazan je za najmlađe sugrađane kojima je u nekoliko navrata omogućen avio i kopneni transfer u medicinske ustanove u inozemstvu.
Naglašeno je da je Ministarstvo svjesno da nije bilo u mogućnosti, u datim okolnostima, izaći u susret svim bh. državljanima kojima je bila potrebna pomoć države te da složen sistem odlučivanja i koordinacije u ovim haotičnim i nezabilježenim okolnostima nije dozvoljavao bolji sistemski pristup.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.