in ,

VRLO JASNE PORUKE ZA BIH IZ AMERIČKOG SENATA “Srbi -otcjepljenje, Hrvati -treći entitet, Bošnjaci zaokupljeni frustracijama”

Ugledni američki analitičar i poznavalac Balkana Janusz Bugajski smatra da SAD moraju ozbiljno razmisliti o imenovanju posebnog izaslanika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

„Bosna nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih feuditeta u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoje plijenove i mreže patronata. Bosna i Hercegovina nema efikasnu središnju vlast, srpski entitet uporno prijeti otcjepljenjem, hrvatski nacionalisti sve više zahtijevaju treći entitet, a Bošnjaci u sredini zaokupljeni frustracijama. Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je da će torpedirati brojne reforme na državnoj razini, uključujući formiranje zajedničkih oružanih snaga, državnog suda i policijske agencije, dok je dovodio u pitanje druge nadležnosti koje su sa dva entiteta prenesene na državni nivo.

U ovom ozračju paralize države, srpski entitet neprestano se kretao od autonomije ka suverenitetu i njegovi su vođe, uz finansijsku i političku podršku Moskve, podigli izglede za razdvajanje i ujedinjenje sa Srbijom. Ovo je primamilo neke političare bosanskih Hrvata da zatraže treći entitet i podjelu Bosanske federacije. U međuvremenu, bošnjački muslimanski čelnici upozorili su na novi rat, jer su opredijeljeni za obranu teritorijalnog i ustavnog integriteta Bosne“, istaknuo je Bugajski.

Sjedinjene Američke Države moraju istovremeno rješavati pitanje Srbije i Kosova te Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ne smije biti ostavljena po strani dok se rješava ovo pitanje, čulo se jučer na saslušanju pred podkomitetom za Evropu i regionalno-sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove američkog Senata.

Pred senatorima u dva odvojena panela su se našli specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer te analitičar CEPA Janusz Bugajski i profesorica Majda Ruge sa Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu – prenio je N1.

Međunarodni aerodrom u Sarajevu

Vanredna situacija u glavnom gradu: SIPA danas hapsi po Međunarodnom aerodromu Sarajevo!

Meteorolozi objavili fantastičnu vremensku prognozu za vikend: Ovo će mnoge obradovati!