in

Vučić “ne može da se sjeti” da u Evropi ima veće etničko čišćenje od Oluje

Nesumnjive zločine koji su se dogodili u Oluji nad srpskim stanovništvom Vučić je nazvao etničkim čišćenjem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je komentirao još jednom odlazak u Knin političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj na proslavu i obilježavanje Dana pobjede kritikujući takav potez. Govorio je o etničkom čišćenju Srba u Oluji, ali je neke lekcije iz bliske prošlosti očito “zaboravio”.

Nesumnjive zločine koji su se dogodili u Oluji nad srpskim stanovništvom Vučić je nazvao etničkim čišćenjem. Zbog toga je po njemu pogrešno što su politički predstavnici Srba u Hrvatskoj odlučili prisustvovati tom obilježavanju u Kninu. Vučić smatra da su se Boris Milošević koji je potpredsjednik Vlade Hrvatske i Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne Demokratske Srpske Stranke (SDSS) Hrvatske, trebali konsultovati sa Srbijom i bh. entitetom Republika Srpska o odlasku u Knin.

Srpski politički predstavnici u Hrvatskoj, za razliku od onih u BiH očito vode nezavisnu politiku i žele napraviti određene iskorake u odnosu prema prošlosti u Hrvatskoj.

Tako je predsjednik Srbije kazao da mu je porazno da se od srpskih predstavnika traži da “slave etničko čišćenje”.

“Oluja je za mene najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Ako neko zna neko drugo neka mi kaže. Ja znam da je bilo većih etničkih čišćenja u Aziji i Africi, ali na tlu Evrope ne znam”, kazao je Vučić danas u Beogradu.

Krizni štab Federacije BiH donio nove naredbe

Nakon 33 godine snima se nastavak “Prljavog plesa”, filma koji je zaradio 214 miliona dolara