Vukanović “ibreti”: Dodik će priznati put u NATO, mene su optuživali da sam bakirovac, a oni sada u savezu sa njim

Događaji Posljednje Vijesti

Jedan od najglasnijih kritičara vlasti u RS i političar bez dlake na jeziku Nebojša Vukanović govorio je za portal Oslobođenje o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

PROŠLA JE JOŠ JEDNA POSEBNA SJEDNICA NARODNE SKUPŠTINE RS-A, KOJA JE IZAZVALA MNOGO PAŽNJE U JAVNOSTI. KOLIKA JE REALNA TEŽINA ZAKLJUČAKA USVOJENIH U NSRS-U, A KOJI SE TIČU DIJALOGA S FEDERACIJOM BIH O BUDUĆNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE?

– Prije svega, želim svim vjernicima koji slave Ramazanski bajram da ga proslave u miru, veselju i radosti sa svojim porodicama. A što se tiče Narodne skupštine, moram reći da sam prilično tužan zbog slika koje su poslate iz NSRS-a, prije svega jednim krajnje neprimjerenim, da ne kažem primitivnim, još jednim u nizu istupa člana Predsjedništva BiH iz RS, uzurpatora Milorada Dodika.

On je nepristojnim, primitivnim ponašanjem po ko zna koji put ponizio i pobijedio, ne nas poslanike u Narodnoj skupštini, već cijelu RS i poslao vrlo ružnu sliku u svijet. Onakve stvari, da se čovjek nasloni na govornicu, da vrijeđa, psuje, dobacuje, to se ne može u normalnom svijetu vidjeti ni na ulici kada se dvoje ljudi raspravlja, a kamoli kada govori prvi čovjek države.

To je za mene poražavajuća slika, ali narod valjda vidi o čemu se radi, a nadam se da će doći kraj uzurpaciji i ponižavanju RS i svih građana. Što se tiče zaključaka, znate da je upravo inicijativa Milorada Dodika od prošle godine da se prekine svako odlučivanje u institucijama Bosne i Hercegovine zbog deklaracije koju je usvojila SDA, pa je poslije dva dana on prvi prekršio tu odluku glasajući na Predsjedništvu.

To je jedan u nizu primjera krupnih zaključaka donesenih u NSRS-u na posebnim sjednicama, a koje upravo oni koji su ih inicirali, Dodik i njegov SNSD, na kraju ne poštuju. Ranije je bilo brojnih odluka, ona o referendumu nikad nije objavljena u Službenom glasniku, tako da je to samo vid poigravanja sa institucijama Republike Srpske.

DODIK ZA VJEŽBU ORUŽANIH SNAGA BIH I SAD-A U NAŠOJ ZEMLJI KAŽE DA JE “SIMULTANA I ONLINE”. KAKO VI GLEDATE NA TO ŠTO ĆE ZAJEDNO VJEŽBATI 500 NAŠIH I 700 AMERIČKIH VOJNIKA UZ VELIKU KOLIČINU OPREME?

– Vjerujte, naslušao sam se raznih gluposti od njega, ali ja sam sinoć objavio online američke kamione kako prolaze kroz centar Banjaluke, one velike, sa isturenim trupom ispred, karakteristične proizvodnje, vozila koja su prevozila vojnike i opremu. Sjetimo se da je Dodik u svojim izljevima lažnog patriotizma tvrdio da će mobilisati 30.000 građana kako bi spriječio vojne vježbe na Manjači i tada optuživao Savez za promjene, koji je bio dio vlasti na nivou BiH, da smo mi krivi što će se na vježbama koristiti osiromašeni uranij.

VELIKI BAKIROVCI

I tada je dizao tenzije i optuživao političke protivnike da su izdajnici, da su sluge Zapada, a onda je došao na vlast i potpisao ANP. Pitanje je dana kada će ANP priznati kao Program reformi. Vježba se održava uz saglasnost Predsjedništva BiH, u kojem sjedi Milorad Dodik.

VJERUJETE LI DA MOŽE DOĆI DO NEKOG PREOKRETA NA POLITIČKOJ SCENI?

– Još 2014. bilo je krajnje vrijeme da Milorad Dodik ode s vlasti. Dubrovnik je doživio procvat u vrijeme kada je knez smjenjivan svaki mjesec. Zalažem se da, ako treba, svake dvije, a ne četiri godine, ukoliko neko napravi skandal ili ne radi, bude promijenjen. Mene su optuživali zbog korektnih odnosa i priče o pomirenju i privrednim temama, imao sam problema, bio veliki bakirovac. A sada takvi dođu i naprave savez s Bakirom. Ako se iduće godine ne promijeni vlast, trebaće godine da se oslobodi društvo i uspostavi vladavina prava.

Leave your vote