WHO: Ključno je da mjere ublažavanja restrikcija budu provedene po fazama kao i da zemlje imaju spreman brzi odgovor u slučaju novog vala!

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mjere na suzbijanju pandemije koronavirusa da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije.

Tedros je na jučerašnjem virtuelnom sastanku s ministrima zdravlja zemalja članica G20 izjavio da ga ohrabruje činjenica da nekoliko članica počinje planirati kako da ublaži socijalne restrikcije zbog pandemije.

Međutim, on je ukazao na to da je ključno da mjere na ublažavanju tih restrikcija budu provedene po fazama, prenosi AP.

Ukidanje restriktivnih mjera, kako je dodao, ne znači kraj epidemije u bilo kojoj zemlji, “već jedino početak sljedeće faze”.

“Od vitalnog značaja je da u toj sljedećoj fazi zemlje edukuju, angažuju i ojačaju svoje ljude kako bi preventivno spriječili i brzo odgovorili na bilo kakvu novu pojavu virusa”, rekao je Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, neophodno je da zemlje osiguraju kapacitete da testiraju, izoluju i vode brigu o svakom slučaju i da prate svaki kontakt te da osiguraju da njihovi zdravstveni sistemi imaju kapacitet da se izbore sa svakim porastom broja slučajeva.

Direktor WHO-a je izrazio i zabrinutost zbog jačanja pandemije koronavirusa u siromašnim zemljama, kojima nedostaju resursi za borbu s velikim brojem pozitivnih slučajeva.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.