in ,

WHO OBJAVIO Imamo novi epicentar korone. Država sa više od 200 miliona stanovnika na najjačem udaru

Južna Amerika postala je novi epicentar pandemije covida-19, pri čemu je Brazil najpogođeniji, rekli su danas iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Isto tako, u nekim afričkim zemljama gdje je broj zaraženih do sada bio nizak povećava se broj oboljelih, javlja Reuters.

U Africi je do sada preminulo 3100 osoba

U Africi je tako sada više od 100.000 slučaja zaraze.

“Otkako je prvi slučaj u Africi zabilježen prije 14 sedmica, do danas se proširio u sve zemlje”, stoji u izjavi WHO-a te se dodaje kako je na ovom kontinentu do sada preminulo 3100 osoba. U devet afričkih zemalja prošlog tjedna došlo je do porasta broja slučajeva od 50 posto, dok je u ostalima došlo do pada ili je situacija ista.

WHO: Afrika se ne smije uspavati, ima labilan zdravstveni sistem

“Kontinent je do sada bio pošteđen velikog broja smrtnosti, kao što je to bilo u nekim drugim dijelovima svijeta”, rekla je doktorica Matshidiso Moeti, regionalna direktorica WHO-a za Afriku.

“No ne smijemo se zbog toga uspavati jer su naši zdravstveni sustavi slabi i imaju manje kapacitete za nošenje s potencijalnim iznenadnim porastom broja zaraženih”, rekla je.

Brazil je najpogođenija zemlja Južne Amerike

No situacija u Južnoj Americi puno je ozbiljnija. Doktor Mike Ryan, stručnjak WHO-a za izvanredne situacije, izjavio je kako je ovaj kontinent postao novi epicentar pandemije.

Najpogođeniji je Brazil, gdje su vlasti dopustile široku upotrebu lijeka za malariju u svrhu liječenja covida-19. Dodao je i kako klinička testiranja još uvijek nisu pokazala rezultate koji bi odobrili široku upotrebu tog lijeka za borbu protiv covida-19.

Pravila na evropskim plažama moraće se poštovati

Kome je sve dozvoljen ulazak u BiH, a kome iz BiH u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju