in ,

WHO POTVRDIO: Gotovo trećina uzoraka covida-19 pokazuje mutaciju, ali…

Gotovo 30 posto uzoraka genoma virusa, uzročnika covida-19, koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) imalo je znakove mutacije, no nema dokaza da je to dovelo do težeg oblika bolesti, rekla je u petak dužnosnica te organizacije.

“Mislim da je to dosta rašireno”, rekla je Soumya Swaminathan, glavna znanstvenica WHO-a, agenciji Reuters na marginama konferencije Udruge novinara u UN-u (ACANU) u Ženevi.

WHO je do sada prikupio 60.000 uzoraka virusa, rekla je.

Genetska mutacija virusu olakšava da zarazi stanice

Znanstvenici u istraživačkom centru Scripps ovoga su mjeseca otkrili da se do travnja u 65 posto slučajeva bolesti u svijetu radilo o mutiranom virusu.

Genetska mutacija novog koronavirusa, označena D614G, značajno povećava njegovu sposobnost da zarazi stanice te bi mogla objasniti zašto se bolest na sjeveru Italije i u New Yorku širila brže nego ranije tijekom pandemije, ocijenili su u studiji.

Maria Van Kerkhove, epidemiologinja WHO-a, rekla je na brifingu u petak da je mutirani soj virusa identificiran još u veljači i da je kružio u Europi i Americi.

“Za sada nema dokaza da to vodi težem obliku bolesti”, rekla je.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da bi ta organizacija uskoro trebala dobiti rezultate kliničkih ispitivanja lijekova koji bi mogli biti učinkoviti u liječenju covida-19.

“Gotovo 5500 pacijenata u 39 zemlja za sada je uključeno u ispitivanja”, rekao je na konferenciji referirajući se na klinička ispitivanja koja vodi ta UN-ova agencija.

Rekao je da WHO u iduća dve sedmice očekuje rezultate do sada provedenih ispitivanja.

SAMO U BiH Prijetnja radnicima: Ko se zarazi koronom neće dobiti platu i dobiće otkaz?!

Metereolozi objavili: Prilično je nevjerovatno kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana