Za jednom nuklearkom još se traga?! Zbog ove tajne vojne misije zamalo je došlo do nuklearnog Armagedona

Dogodilo se to 21. januara 1968. godine. Avion s nuklearnim bombama srušio se na smrznuti ledeni dio zapadnog Grenlanda.

Misija je počela rutinski, a veliki B-52G Stratofortres trebao je hitno da sleti u blizini vazdušne vojne baze Tule na Grenlandu, ali je sve krenulo po zlu.

Kapetan aviona B-52G John Hogg i njegova posada već su bili u sličnim misijama. Poletjeli su iz vojne baze u New Yorku i trebali su da slete zajedno s još 12 aviona. Misija je imala zadatak da, u slučaju sovjetske prijetnje, zaustave mogući napad. Let je bio dio veće operacije.

Hogg i njegova posada i ranije su za trenirali ovaj zadatak. U posadi je bio još jedan pilot kako bi se glavnoj ekipi dalo vremena za odmor i spavanje tokom njihove 24-satne misije.

Operacija “Hromedom” pokrenuta je 1961. godine, a velika većina misija prošla je bez incidenata. Pet sati od polijetanja u misiji tokom koje je trebalo da nadlijeću Grenland, Hogg je naredio svom kopilotu da se naspava dok je drugi pilot došao na dužnost. Nevolje su počele nekoliko minuta kasnije.

A onda se spustila temperatura u kabini, pa je posada pojačala grijanje. Međutim, odjednom su osjetili miris dima i izbio je požar. Hogg je naredio posadi da donese maske s kiseonikom. Stupio je u radio-vezu sa bazom “Tula” i tražio dopuštenje za hitno slijetanje. Avion je bio u blizini, nekih 90 milja južno od baze.

Posada je ispraznila sve aparate za gašenje požara i dim je nastavio da puni kabinu do tačke u kojoj niko nije mogao ništa da pročita na instrumentima. Hogg je shvatio da avion ne može hitno da sleti jer se nije ništa vidjelo. Uspio je da utvrdi da je avion bio iznad tla, i mogao je vidjeti svjetla baze. Sva posada je iskočila iz aviona. Šestorica su se sigurno spustila na zemlju. Kopilot koji je otišao da odspava, Leonard Svitenko, umro je od povreda glave koje je zadobio dok je iskakao kroz donji otvor.

Avion je ostao u vazduhu i preletio je još 7,5 milja prije nego što se zabio u led. Spasilačke ekipe preživjele su pronašle i izvukle ih iz snijega jer su se tamo temperature spuštale i do -25 stepeni.

Vatra se vidjela miljama daleko. Problem je bio što ekipe za pretraživanje nisu mogle da lociraju četiri nuklearne bombe koje su bile u avionu. Cijeli teret četiri vodonične bombe bio je 240 puta jači od one koja je bačena na Hirošimu.

Da bi stvari bile još gore, temperatura te noći pala je na -75 stepeni. Mjesto nesreće otopilo je led i probilo se do vode ispod ledene površine, pa su četiri bombe potonule na dno okeana. Nivoi zračenja na mjestu nesreće su se pojačali, a sedmicu dana kasnije, 28. januara, vojska je izvijestila da je pronašla sve četiri nuklearne bombe.

Posljedice su mogle biti stravične jer je vrućina usljed požara mogla da zapali avionsko gorivo što je dalje moglo da aktivira bombe.

Bila je to čista slučajnost da je B-52 udario u zaleđenu morsku površinu. Vojska je, uprkos vremenskim prilikama, sanirala radioaktivni materijal.

Danska vlada, koja nadzire Grenland, izričito je zabranila bilo kakvo prenošenje nuklearnog materijala iznad ostrva i po njemu, i to je bio jedini uslov da SAD-u dopuste izgradnju baze.

Danska je bila bijesna zbog incidenta. I 50 godina kasnije BBC je napravio prilog o tome kako ne postoje dokazi da su bombe vraćene na sigurno mjesto. Navodi se i da je jedna bomba nestala. I američka i danska vlada su osporile taj izvještaj. Ova nuklearna nesreća i međunarodni incident bili su zapravo neizbježni. Uzrok požara na avionu B-52 bio je greška posade koja je stavila četiri jastuka od pjene na otvor za grijanje. Ventilator je bio u zadnjem dijelu aviona u odjeljku za posadu, ispod sjedišta navigatora. Užasno je i pomisliti da su četiri jastuka od pjenastog materijala mogla da pokrenu nuklearni Armagedon koji bi okončao civilizaciju.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.