in

Zabilježena najveća koncentracija mikroplastike u okeanu do sada

Na dnu okeana naučnici su na samo jednom kvadratnom metru pronašli 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine pet centimetara. To je najveća do sada zabilježena koncentracija plastičnog otpada na okeanskom dnu. Više od 10 miliona tona plastičnog otpada koji svake godine dospije u more, zapravo je samo jedan procenat otpada koji pluta na okeanskoj površini, tvrde britanski naučnici.

– Pronašli smo do 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine 5 centimetara koji pokriva samo jedan kvadratni metar, što je najviši nivo mikroplastike do sada zabilježen na dnu okeana – napisali su Ian Kan sa Univerziteta Mančester i Mike Clare iz Nacionalnog okeanografskog centra u Liverpulu.

Plastični ostaci se postepeno razgrađuju na sve manje fragmente u okeanu, sve dok ne formiraju čestice manje od 5 milimetara, poznate kao mikroplastika. Novo istraživanje pokazuje da snažne struje prave velike nanose mikroplastike na morskom dnu i da je njihova koncentracija mnogo veća nego što se mislilo do sada.

Čitanje kod djece razvija inteligenciju i budi maštu!

Stručnjaci iz UKC-a Tuzla u narednom periodu će učestvovati u razvoju prvog bh respiratora!