in

Zablude o dijetama na koje treba obratiti pažnju!

Najveća zabluda o ishrani je ideja da pet, šest manjih obroka na dan ubrzava rad metabolizma. Zapravo, to možda i jeste istina, ali ovaj način ishrane definitivno ne utiče na topljenje masnih naslaga.

Studija objavljena u “Britanskom dnevniku ishrane” kaže da nema nikakve razlike između onih koji jedu češće i manje i onih koji imaju obilna tri obroka na dan.

Zašto?

Razlog tome je što su metabolički procesi i pored toga što se ubrzavaju, srazmerni unosu kalorija, a na to nikakav uticaj nema koliko često jedete na dan.

Druga studija je čak pokazala da što češće unosite manje obroke, to pre izaziva osećaj gladi. Uzrok tome je grelin, hormon koji izaziva glad. Što češće žvaćete nešto, toliko više povećavate nivo hormona i dovodite tijelo do povećanog broja kilograma. Paradoksalno, ali istinito, što rijeđe jedemo rijeđe smo i gladni.

Čak i ako ne želite da smanjite unos hrane, postoje još neke prednosti kontrole apetita. Povećanje vremena između dva obroka ima i hormonske prednosti koje dovode do poboljšanja fizičkog izgleda. Pauza između obroka u određenom intervalu, podiže nivo insulina i hormona za rast, koji podstiču transformaciju masti u mišićnu masu.

Zapamtite, nema nikakve koristi od šest malih obroka tokom jednog dana, kao što nema nikakvih negativnih posljedica od tri obilna obroka. U ovom slučaju manje znači više.

Šako Polumenta opleo po estradi: “Evo sad mu je otac umro, a on je istog dana uzeo mikrofon”

Strahovit zemljotres pogodio večeras Tursku