Zabrinuti za sigurnosnu situaciju: Klub Hrvata zbog migranata blokirao održavanje Skupštine HNK

Migranti Salakovac

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona odgođena je nakon što je klub Hrvata jutros dostavio pisano obrazloženje da neće prisustvovati sjednici dok ne bude održana vanredna sjednica o sigurnosnom stanju u kantonu.

Klub Hrvata ovu tačku dnevnog reda zatražio je nakon što je prošle sedmice velika grupa migranata smještena u “Izbjeglički centar Salakovac”, a za šta, kako se navodi, vlasti HNK nisu dale saglasnost.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago (SDA) izjavio je nakon otkazivanja sjednice da nova sjednica nema smisla dok ne bude održana vanredna. Ističe ipak da je iznenađen jer su predsjednik Kluba Hrvata i njegov zamjenik bili na sjednici na kojoj je utvrđivan dnevni red današnjeg zasjedanja, ali nisu nagovijestili da neće učeastvovati u radu.

Poslanici Hrvati smatraju da će dolazak velikog broja migranata u Mostar ugroziti sigurnosnu situaciju, a nezadovoljni su i zbog odluke o smještanju migranata u Mostaru koja je, kako smatraju, donesena bez konsultacija sa vlastima HNK.

– Klub hrvatskih zastupnika traži da se nakon održavanja vanredne sjednice Vlade po ovom pitanju zakaže vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se razmatrala informacija i sva pravno relevantna pitanja vezana za smještaj migranata u centar u Salakovcu. Klub smatra da je održavanje sjednice Skupštine HNK zakazane za 23. maj sa predloženim dnevnim redom nesvrsishodno i traži njeno otkazivanje. Hrvatski zastupnici neće prisustvovati ovako zakazanoj sjednici sve dok se na dnevni red ne uvrsti informacija o stanju sigurnosti HNK vezana za smještaj migranata u centar Salakovac – navedeno je u saopštenju Kluba Hrvata.

Klub Hrvata je najavio da će nadležnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i drugih pojedinaca u, kako su kazali, grubom nasrtaju na ustavno-pravni poredak Hercegovačko-neretvanskg kantona.

– Klub daje podršku radu MUP-a HNK, Uprave policije i komesaru Iliji Lasiću. Klub od spomenutih institucija traži potpuno osiguranje javnog reda i mira, sigurnost i imovine građana. Od legitimnih hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti na nivou Bosne i Hercegovine traži pokretanje pitanja političke odgovornosti i smjene aktuelnog ministra sigurnosti. Klub od Vijeća ministara traži odgovore na sedam postavljenih pitanja koja se odnose na događaje u petak. Hrvatski zastupnici u Skupštini HNK imaju razumijevanja prema svim osobama koje se nalaze u nezavidnoj poziciji. Pod izgovorom navodne humanosti prema jednoj kategoriji ljudi ne smije se vršiti institucionalno nasilje prema drugima – saopšteno je iz Kluba kojim predsjedava Dragan Tule – prenosi Nap.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.