Zaključci sa sastanka u Stuttgartu

Zaključci sa sastanka u Stuttgartu

Posljednje Vijesti

Početkom decembra u Štutgartu je organizovan drugi sastanak za uspostavu Reprezentativnog tijela iseljeništva u Njemačkoj u skladu sa Politikom o saradnji sa iseljeništvom, aktivnost 2.2. Jačati kapacitete organizacija u iseljeništvu i uspostaviti mehanizam za predstavljanje iseljeništva u zemljama prijema i u BiH, te u cilju realizacije aktivnosti 1.3.1. Formiranje reprezentativnog tijela dijaspore u Njemačkoj iz projekta ”Dijaspora za razvoj”.

Na sastanku je prisustvovalo 45 predstavnika iseljeništva i 17 predstavnika institucija BiH.
Na sastanku su usvojeni sljedeći zaključci:

1. Umjesto ”Reprezentativno tijelo iseljeništva”, tijelo će se zvati ”Reprezentativno tijelo dijaspore Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj”.

2. Reprezentativno tijelo će biti sastavljeno od 28 članova predstavnika iseljeništva organizovanih u 4 regionalna odbora, po jedan u svakom od četiri područja koja pokrivaju diplomatsko konzularna predstavništva BiH: u Berlinu, Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu. Svaki regionalni odbor će se sastojati od 7 članova: po dva predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan predstavnik ostalih. Članovi Reprezentativnog tijela se biraju među predstavnicima organizacija i uglednih pojedinaca (biznismena, akademskih radnika, ljekara, mladih profesionalaca i dr.). Unutar Reprezentativnog tijela biće uspostavljeno šest ekspertnih grupa iz sljedećih oblasti: privreda i ekonomija, nauka i obrazovanja, kultura i sport, socijalne i humanitarne djelatnosti, priprema projekata i informisanje i administrativno-pravna pitanja.

3. Diplomatsko konzularna predstavništva BiH u Berlinu, Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu će u roku od 90 dana organizovati sastanke na kojima će predstavnici iseljeništva izabrati svoje predstavnike za Reprezentativno tijelo dijaspore BiH u Njemačkoj. U slučaju da ne bude bilo moguće izabrati članove Reprezentativnog tijela na ovaj način, uspostaviće se komisija sačinjena od predstavnika diplomatsko konzularnih predstavništava, Ministarstva vanjskih poslova, Predsjedništva BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice koja će provesti proceduru izbora.

4. Diplomatsko konzularna predstavništva BiH će pružati podršku Reprezentativnom tijelu dijaspore u Njemačkoj što podrazumijeva pomoć oko uspostave ovog tijela, izbor članova tijela, osiguranje prostora za sastanke, te međusobno umrežavanje članova Reprezentativnog tijela.

Dogovoreno je da se do narednog sastanka preispitaju najpovoljniji oblici registrovanja ovog tijela u Njemačkoj, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.