in

Zanimljivo pismo stiglo na adresu Dragana Mektića

Mektić
Mektić

Grupa policajaca Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) zatražili su od državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića da spriječi eventualno ponovno imenovanja Zorana Galića za direktora Granične policije BiH, kojem uskoro ističe četverogodišnji mandat.

U pismu upućenom Mektiću, u koje je uvid imala i agencija Patria, policajci spočitavaju ogroman utjecaj na Galića kontroverznog načelnika Ureda za profesionalne standarde GP Vladimira Popovića. Upozoravaju na privatizaciju Granične policije BiH.

U ovoj sedmici Nezavisni odbor Parlamenta Bosne i Hercegovine obavit će intervjue sa kandidatima koji su konkurisali za poziciju direktora Granične policije BiH. Na konkurs se prijavio i aktuelni direktor GPBiH Zoran Galić. Rang listu najuspješnijih kandidata Nezavisni odbor će dostaviti državnom ministru sigurnosti Draganu Mektiću. Ministar će odabrati jedno ime i predložiti Vijeću ministara na potvrđivanje.

Grupa policajaca ministra Mektića upozorava na sve manje profesionalnih standarda u GP BiH, a sve više privatnih veza. Graničnoj policiji, ističu, potrebno je novo rukovodstvo.

Navode da svi Granični policajci nemaju isti tretman kod Galića i Popovića. To izaziva nezadovoljstvo kod uposlenika GP. Podsjetili su na slučaj graničnog policajca Maria Cvitanovića sa Graničnog prelaza Doljani, koji nije sankcioniran nakon što je na svom Facebook profilu vrijeđao bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
„Bog i Hrvati“, napisao je Cvitanović na kraju svog uvredljivog komentara.

S druge strane, podsjećaju policajci u istom pismu, zatražena je najstrožija odgovornost graničnog policajca s Aerodroma Sarajevo, koji je napisao da „Dragan Čović nije njegovo predsjednik“.

Policajci u pismu Mektiću pišu i o predsjedniku sindikata Granične policije Draganu Krvavcu. „U Centralni istražni ured u Sarajevu doveden je sa graničnog prelaza u Neumu. Za to mu se iz javnog proračuna plaća za odvojeni život. Na korištenje je dobio službeno vozilo Granične policije. Vrijeme boravka u Sarajevu koristi da završi magisterij na Fakultetu za kriminalistiku.“

Za policajce koji se pismom obraćaju Mektiću sporna su i odlikovanja policijskim značkama Krvavca, Ivice Šebilja i Vladimira Popovića.

Za direktora Granične policije BiH Zoran Galić imenovan je u aprilu 2014. Prije imenovanja na tu poziciju bio je sedam godina komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona. U policijskim strukturama je od 1991. godine.

BHKP Bosnisch-herzegowinische Kulturplattform.

Banjalučani oduševili u Beču

Valentin Inzko

Sramotan potez Valentina Inzka